Apartheid mot romer i Turin

2:10 min

Staden Turin i norra Italien föreslås något som liknar apartheid - med separata bussar för romer.

I Turin i norra Italien har det uppstått ett infekterat bråk om stadens romer. En borgmästare i en grannkommun har föreslagit separata bussar för romer för att som han säger "garantera säkerheten för sina medborgare". Övriga ska åka i en annan buss. Men många tycker att det här för tankarna till apartheid. Och många romer i Turin är bedrövade.

– Om de vill separera romer från andra kan jag inte göra något åt det. Det här är inte vårt land så vi har ingenting att säga till om, säger Neda.

Han är från Rumänien som alla i det här lägret vid floden Stura i Turin. De jag träffar lever i den djupaste fattigdom man kan möta i Europa. Baracker ihopsnickrade av bråte från soptunnor. Det rör sig överallt på taken och i sophögar här när stora råttor rotar runt.

– Kylan och råttorna är det värsta med att bo här, säger Neda.

De Sveriges Radio pratar med känner inte till några bråk på den omdiskuterade busslinjen som går genom ett område med romläger. Borgmästaren i grannkommunen Borgaro Torinese har föreslagit en uppdelning, med en buss för romer och en för övriga invånare. Enligt borgmästaren, som är socialdemokrat, plågar stölder och våld invånarna. Men poliskommissarien Savino Bollino, som jag träffar, säger att han inte känner igen beskrivningen.

– Jag har följt busslinjen noga och har aldrig hört att det hänt något. Det här är nog mycket överdrivet av boende i området, säger Savino Bollino.

Han är starkt kritisk till förslaget. Många är rasande. Turin har flera tusen romer i olika läger. Att exkludera människor är aldrig en lösning, anser flera politiker.

– Åtgärden för tankarna till segregation, till en förfluten tid och till Sydafrikas apartheidlagar med uppdelning av svarta och vita på bussar, säger journalisten Andrea Rossi på tidningen La Stampa.

De flesta räknar med att det kontroversiella förslaget inte går att genomföra.

Hör mer från lägret i Turin i Godmorgon Världen på söndag