Gárasavvon/ Karesuando

Handlare i Karesuando vaktar byn på nätterna

2:22 min

Sveriges nordligaste kyrkby har drabbats av flera stölder i höst. Tjuvarnas mål har varit snus och tobak. Nu känner handlarna som blivit utsatta att de måste göra något och har börjat att vakta byn på nätterna.

Varför har du inget fönster på kontoret? 

 - Det är borta, krossat. De bröt upp det med kofot.

Mats Eliasson som äger bensinmacken i Karesuando har en spånskiva där det förr var ett fönster. För en vecka sedan hade han påhälsning av tjuvar, totalt kom de åt snus och tobak till ett värde av flera hundratusen kronor.

- Vi har haft det lugnt. Vi har haft det bra men. Man har bara väntat på att det skulle hända.

Hur hade du förberett dig?

- För inbrott? Inte kan man förbereda sig för sånt, det kommer som en överraskning. Tryggheten försvinner på en gång.

Det här är andra butiksstölden som skett i Karesuando i höst. Lägg därtill ett försök och ett besök på macken som finns på finska sidan. Det får Malin Siikavuopio som jobbar i matvaruaffären att bli orolig för sin säkerhet.

- Det är kränkande tycker jag. Att folk inte kan skilja på mitt och ditt. Det är skrämmande att de inte ger sig. De kommer tillbaka om och om igen. Man blir orolig för säkerheten. Vem vet om de börjar försöka på dag- eller kvällstid. Men mest av allt blir man förbannad, säger Malin Siikavuopio.

Nu har handlarna i Karesuando fått nog. Tjuvarna har på dessa stölder fått med sig snus och tobak till ett värden av drygt 700 000 kronor, något som inga försäkringar täcker. För att skydda sig har bland andra butiksägarna startat med nattpatrullering av byn. Ingvar Eliasson, som äger matvarubutiken i byn, berättar.

- Vi försöker hålla så att det alltid är någon som är ute. Dygnet runt.

Hur känns det?

- Man måste göra det, det finns inget annat alternativ. Vi är ett litet företag, det går inte att förlora lika mycket pengar en gång till.

Går det inte att anlita Securitas eller något annat vaktbolag?

- Nej, hit är det nog lite svårt, det fungerar inte. Det finns inte de pengarna i de här butikerna för att kunna anlita. Men det har ingen betydelse om du har Securitas eller polisen, de är ju arton mil härifrån, säger Ingvar Eliasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio