Godmorgon, världen! 24 april

Programledare: Olle Hägg

Låglönearbete som europeisk handelsvara

Avslöjandet om slovakiska montörer på Volvo som tjänar 10 kr i timmen och domen i fallet med de lettiska bygnadsarbetarna i Vaxholm har skakat liv i debatten om låglöneimport till Sverige. Spänningen mellan de gamla rika EU-länderna och de nya medlemsländerna som vill konkurrera om med låg lön om jobben växer. Kommer EU:s politiker lyckas komma överens om spelregler som väljare och företag ställer upp på?

Masdjävlar tar sig ton

Filmen Masdjävlar lockar fortfarande storpublik. Intresset för lokal, ursprunglig identitet är stort. Nu organiserar sig kullor och masar till ett språkligt uppror. Dalmålsakademin kräver att de utrotningshotade lokala tungomålen får status som minoritetsspråk.

Storinkvisitorn från Bayern

Benedictus XVI alias Joseph Ratzinger är en bygdens son som väcker blandade känslor i Bayern. Stoltheten över en bayrare i påvens kappa blandas med minnen av en hans oförsonlighet.

Krönikör är Ulrika Knutson

Panelen med Barbro Hedvall, Dagens Nyheter, Aron Etzler, Norrskensflamman och Helle Klein, Aftonbladet. 

LO:s beska piller

Har förtidspensionen och sjukförsäkringen blivit en medicin mot arbetslöshet? Till och med från LO kan de tongångarna nu höras. Och dessutom att satsningarna på AMS är verkningslösa. Håller en spricka på att uppstå mellan arbetarrörelsens olika delar? Mellan regering och fackförening?

Satir signerad Public Service

Professuren som försvann 

Om en kontroversiell utnämning som aldrig blir av.

Minns Saigon på Medborgarplatsen

30 år sedan Nordvietnams och FNL:s styrkor intog Saigon. Det blev slutet på kriget och början till slutet för en solidaritetsrörelse som präglade en generation. Reportage om dem som var med.

Bolånefällan

Låneinstitut och banker slåss med allt attraktivare erbjudanden om bolånekunderna. Vem får betala?

Slaget om ANC:s själ

Ny sydafrikansk bok avslöjar oroande tendenser i den sydafrikanska ledningen.               

Kåsör är Pamela Jaskowiak

Producent: Mikael Olsson