Glädje på RPS i Kiruna

Efter Rikspolischefens besked att all automatisk hastighetsövervakning i Sverige ska skötas från Kiruna är glädjen stor på Rikspolisstyrelsen i Kiruna. Beskedet innebär minst 50 nya kollegor för dem.

Christer Olofsson är en av de 70 som idag jobbar på Rikspolisstyrelsen i Kiruna och han är glad över att få många nya arbetskamrater.

- Det känns bra, inte bara för min egen skull utan också för hela Kiruna. Vi behöver de här jobben efter försvarsnedläggningen.

- Stämningen här idag har varit jättebra, uppåt och roligt. Det känns som att det händer något. I flera år har det ju diskuterats var den här utredningscentralenheten ska ligga, så det här var ett lyft för oss.

Nära 500 nya automatiska hastighetskameror ska sättas upp längs vägarna i Sverige fram till 2007. Och det är i Kiruna som fotografierna på alla fartsyndarna ska komma upp på datorskärmar. Den nya personalens arbetsuppgifter blir att identifiera förarna och skicka ut böter. Det här blir den enda övervakningscentralen i landet. 200 000 ärenden ska hanteras i Kiruna varje år. Och man räknar med att det ger minst 50 nya jobb, framför allt civila tjänster, men också några polisjobb. Vid årsskiftet börjar man anställa personal.