Byggnads om dödsolyckan: Hög tid att göra något

2:32 min

Två byggnadsarbetare omkom och en tredje skadades allvarligt vid en arbetsplatsolycka, på Fortums värmeverk i Hjorthagen i Stockholm i morse. Facket kritiserar Fortum för bristande säkerhet vid bygget.

Enligt uppgifter till P4 Stockholm ska en tung väggsektion ha fallit mot en skylift. Uppgifterna om förloppet är oklara. Tre arbetare som fanns antingen i skyliften eller i närheten skadades så allvarligt att två av dem dog. Den man som skadades i olyckan är i 30-årsåldern. Hans skador är livshotande, uppger Mirjam Kontio, pressekreterare vid Karolinska universitetssjukhuset, för TT.

Polisen har inlett en brottsutredning. Också Arbetsmiljöverket granskar olyckan.

Arbetsplatsen i Hjorthagen är vid det kraftvärmeverk för biovärme, som byggs av Fortum Värme. Det ägs till hälften av energiföretaget Fortum, till hälften av Stockholms stad.

Huvudentreprenör vid bygget är ett österrikiskt företag, som i sin tur anlitar flera andra underleverantörer. Byggnadsarbetarförbundet i Stockholm är starkt kritiskt till säkerheten på arbetsplatsen, och att kollektivavtal saknades.

– Man kan inte ha den här "vilda västern" på en arbetsplats, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande.

Vad menar du med det?

– Att människor ska gå otrygga och inte är säkra på att de kommer hem på kvällen. Att utsätta sig för den här situationen i sitt dagliga arbete, det är inte acceptabelt.

– Vi är trötta på att få sätta livet till ute på vår arbetsplats.

Byggnads i Stockholm är också kritiska.

– Jag tycker det är helt otroligt att man inte ställer krav på kollektivavtal när det är en så pass stor byggarbetsplats. Alla andra seriösa i Sverige ställer krav på kollektivavtal. Finns det arbetsmiljöronder, finns skyddsombud på arbetsplatsen kan man undvika ganska många olyckor, säger Christian Bengtzelius, ordförande för Byggnads Stockholm och Gotland.

Vad tycker du en stor arbetsgivare som Fortum bör dra för slutsatser av det här?

– Att man bör ställa mycket högre krav. På svensk arbetsmarknad har man kollektivavtal som grund för arbetsmarknadens regler. Och det bör man kräva att det ska vara kollektivavtal när man tar in en entreprenör.      

Men enligt Ulf Wikström, som är hållbarhetschef på Fortum Värme, så uppfyller bygget alla säkerhetskrav, oavsett om ett kollektivavtal saknas.

– Vi har säkrat arbetsmiljöfrågorna fullt ut i projektet, det skulle jag absolut vilja påstå. Kollektivavtal reglerar ju inte arbetsmiljöfrågorna, de reglerar lönefrågor. Och arbetsmiljöfrågor styrs av svensk lagstiftning, som vi uppfyller mer än väl skulle jag vilja påstå.

Men skyddsombud och sådana funktioner är väl kopplade delvis till ett avtal?

– Ja och vi genomför hela tiden sådana åtgärder som ska genomföras. Och vi har faktiskt tillsammans med Byggnads och Arbetsmiljöverket gjort återkommande kontroller av projektet. Och både Arbetsmiljöverket har tyckt att det här var ett bra projekt. Ja, till och med ordet föredöme har dykt upp.

Byggnadsarbetarförbundet säger till TT att Fortums uppgifter inte stämmer. Byggnads har inte fått komma in på värmeverksbygget utan på en byggarbetsplats intill.

I september skadades en man svårt vid samma arbetsplats, då han föll nio meter, enligt Aftonbladet. Till tidningen säger en pappa till en av dem som arbetar vid byggarbetsplatsen i Hjorthagen, dock inte någon av dem som omkom i olyckan, att hans barn som jobbar skift för en underentreprenör i förra veckan var så utarbetad att hen riskerade att somna bakom ratten på väg hem från jobbet. 

– De får gå på en planka högt upp utan fallskydd. Det är bråttom, bråttom, bråttom, det ska vara färdigt i förrgår och så får det inte kosta pengar. De har struntat i den skyddsutrusning som behövs, för det kostar ju och tar mer tid, säger pappan till Aftonbladet.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) reagerar också hon på dödsolyckan.

– Det är helt oacceptabelt att man ska dö på jobbet. Varje person som förolyckas är en för mycket.

Så vad kan regeringen göra?

– Regeringen har i budgeten anslagit 100 miljoner kronor mer varje år för att stärka arbetsmiljöarbetet, för att kunna ha fler inspektioner, för att kunna ha bättre föreskrifter och för att satsa mer på de regionala skyddsombuden.

– Regeringen kommer också att ta fram en handlingsplan för arbetsmiljöarbetet och inom ramen för det kommer vi också att ta fram en nollvision mot dödsolyckor i samarbete med parterna, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Dödsfall på arbetsplatser har minskat på senare år – från 159 år 1984 till drygt 30 förra året. Men ändå har drygt 200 personer omkommit i arbetsplatsolyckor de senaste fyra åren, och just byggindustrin är hårdast drabbad.