GAM-ledare i Sverige inte längre misstänkta för våldsbrott i Aceh

Två av den indonesiska GAM-rörelsens ledare är inte längre misstänkta för brott. Båda bor i Sverige och har anklagats för att härifrån ha beordrat flera allvarliga våldsbrott i Aceh-provinsen i Indonesien.

På fredagen lade chefsåklagare Thomas Lindstrand ned förundersökningen mot Zaini Abdullah och Malik Mahmoud.

– Jag kan inte bevisa att de har begått något brott, säger han, säger Thomas Lindstrand.

Kämpar för självständighet åt Aceh-provinsen
GAM-rörelsen kämpar sedan länge för självständighet åt Aceh-provinsen på norra Sumatra i Indonesien. Sedan många år bor några av rörelsens ledare i Sverige.

Indonesiska myndigheter har hävdat att de är inblandade i flera terrorattentat i Indonesien. Bland annat ett attentat mot börsen i Jakarta, flera mord, mordbränder och människorov, som skulle ha skett i samband med den väpnade kampen för Acehs självständighet.

För snart två år sen begärde Indonesien att Sverige antingen skulle utlämna ledarna eller göra en brottsutredning. Den begäran resulterade i en förundersökning, ledd av Thomas Lindstrand.

Har hela tiden hävdat att de är oskyldiga
Från början var tre personer misstänkta, som GAM-rörelsen betraktar som statschef, premiärminister och utrikesminister.

De har hela tiden hävdat att de inte hade något att göra med attentaten.

Två av dem, Zaini Abdullah och Malik Mahmoud, häktades förra sommaren på grund av misstankarna, men efter häktningsförhandlingarna tyckte Huddinge tingsrätt att misstankarna om folkrättsbrott inte höll, och släppte männen.

Fann inget stöd för misstankarna
Chefsåklagare Thomas Lindstrand fortsatte förundersökningen, nu med att granska dokument från Indonesien, men i dem fann han inget stöd för misstankarna.

Under tiden har förutsättningarna för att få slut på oroligheterna i Aceh-provinsen förändrats.

De tidigare misstänkta GAM-ledarna har deltagit i förhandlingar med indonesiska myndigheter som hållits i Helsingfors och som tog fart efter tsunamikatastrofen.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se