Fortum tillbakavisar kritik efter dödsolyckan

Facket Byggnads sektion för Stockholm riktar hård kritik mot kraftbolaget Fortum efter morgonens dödsolycka där två byggnadsarbetare omkom. Men Fortum tillbakavisar spekulationer om att avsaknaden av kollektivavtal spelat någon roll vid olyckan.

Till bygget av ett kraftvärmeverk i Hjorthagen har Fortum anlitat en polsk underleverantör som saknar kollektivavtal. Enligt Christian Bengtzelius, ordförande för Byggnads Stockholm-Gotland, är det mycket anmärkningsvärt:

– Jag tycker det är helt otroligt att man inte ställer krav på kollektivavtal när man är en så pass stor byggarbetsplats. Alla andra seriösa i byggarbetsbranchen i Sveirge ställer krav på kollektivavtal, finns det arbetsmiljöronder, finns det skyddsombud på arbetsplatsen så kan det i alla fall undvikas ganska många olyckor, säger han till Radio Stockholm.

Men Fortums ledning tillbakavisar spekulationer om att avsaknaden av kollektivavtal på arbetsplatsen spelat någon roll vid olyckan.

– Vi har en nollvision när det gäller arbetsplatsolyckor som vi jobbat jättehårt med under det här projektet. Vi har under en lång tid, i samråd med just Byggnads, gjort inspektioner och gått igenom projektet och kommit till slutsatsen att det närmast var en förebild ur arbetssäkerhetssynpunkt. Den slutsatsen delade Byggnads, säger Ulf Wikström, hållbarhetsschef på Fortum, till TT.

Det som Byggnads framhåller med säkerhetskontroller och skyddsronder finns på plats, påpekar Wikström och tillägger att företaget också följer lagstiftningen för arbetskraft från utlandet.

– Det viktiga för oss just nu är att inte spekulera. Utredningen som tillsatts måste få jobba förutsättningslöst och ta reda på vilka orsaker som ligger bakom olyckan.

Byggnads ordförande Johan Lindholm bekräftar att skyddsansvariga från förbundets regionala avdelning Stockholm-Gotland varit på arbetsplatsen som ledningen för Fortum uppger. Efter en kontroll förtydligar Lindholm vilka inspektioner som gjorts i och runt värmeverket i Hjorthagen.

– Arbetsplatsen består av värmeverket och kringliggande byggnader. De byggnaderna bygger JM och där finns kollektivavtal och skyddsorganisation. Byggnads region Stockholm-Gotland har däremot inte kommit in på värmeverket, det är stängt för oss, säger han till TT.

– Så sent som förra veckan gjordes inspektioner på JM:s arbetsplats, tillägger han.