Margretelundschefen tyst om rymningen

1:46 min

I över sex veckor var 17-åringen på rymmen innan han sköts till döds utanför Jönköping. Han vårdades på Margretelunds ungdomshem i Lidköping innan han rymde, men på ungdomshemmet kan man inte kommentera fallet.

Redan i början på sommaren hamnade 17-åringen på ungdomshemmet Margretelund i Lidköping. Han var omhändertagen enligt LVU, lagen om vård av unga, och kom från ett familjehem i Jönköpingstrakten. Av den Lex Sarah-anmälan som gjorts av socialnämnden i Vetlanda framgår att han rymde från ungdomshemmet den 12:e september. Hur det gick till får vi inte veta eftersom ungdomarna omfattas av sekretess.

– Jag kan bara bekräfta att vi har haft avvikningar den senaste tiden, men vi har alltid en rutin där vi tittar på vad som hände och om vi kunde gjort något annorlunda och i så fall korrigera oss inför framtiden, säger institutionschef på Margretelund, Liz Åkerlund-Malm.

I Lex Sarah anmälan som skickats till Inspektionen för vård och omsorg framgår att socialtjänsten, behandlingshemmet och 17-åringens föräldrar varit mycket oroliga för honom under tiden han varit på rymmen, men att polisen inte haft resurser att leta aktivt.

Det är polisen i Lidköping som tar emot anmälningarna från Margretelund om någon som tvångsvårdas avviker, förklarar Liz Åkerlund Malm. Hon har inte upplevt att polisen nekat hjälp på grund av bristande resurser.

– Jag tycker att det har varit goda relationer med polisen genom åren, de är införstådda med att de unga utsätter sig för risker när de avviker.

Polisens handläggare i Lidköping bekräftar för P4 Skaraborg att det kom in en begäran om handräckning på 17-åringen och de lade också ut en efterlysning på honom i polisens register. Men därefter har polisen i Skaraborg inte tagit aktiv del i det här ärendet. Oftast söker sig personer på rymmen bort från behandlingshemmen och tar sig till sin hemort. Exakt var 17-åringen hållit sig undan är oklart men det slutade med att han sköts till döds i Norrahammar natten den 28:e oktober.

Två tonåringar sitter häktade misstänkta för mord och mordförsök. En 16-åring skadades också men överlevde.