Lökar och knölar i trädgård och i kruka
Odlingstips 25 april 2005
Lök och knölväxter kan förvildas både genom att de frösår sig själva, och med hjälp av delning av lökarna. I rabatter bör man välja perenner som avlöser nedvissnade lök - och knölväxter. Under sommaren passar det bra att ha vissa lök - och knölväxter i kruka på uteplatsen eller balkongen.
Förvildning av lök- och knölväxter
Använd rena arter, som är mer uthålliga och långlivade jämfört med förädlade sorter. Låt frökapslarna sitta kvar på växten och mogna. Låt plantorna fröa av sig på plats. Samla gärna in lite frö som du kan sprida på en annan plats.
Lämpliga arter för förvildning i rabatter och gräsytor
* För torrare lägen
Krokus (vårkrokus, Crocus vernus och snökrokus, C. tommasinianus)
Snödroppe (Galanthus spp.)
Vårstjärna (Chionodoxa spp.)
Porslinshyacint (Puschkinia scilloides)
* För lite mer fuktighetshållande lägen
Rysk blåstjärna (Scilla siberica)
Påsk- och pingstliljor (Narcissus spp.)
Kungsängslilja (Fritillaria meleagris)
Snöklocka eller klosterlilja (Leucojum vernum)
Vintergäck (Eranthis hyemalis)
Aftonstjärna (Ornithogalum nutans)
Morgonstjärna (Ornithogalum umbellatum)
Stor nunneört (Corydalis solida)
Obs! Tänk på att gräsytan skall vara gles för att lök- och knölväxter skall trivas. I en frodig, tätvuxen gräsmatta har dessa växter ingen eller svag förmåga att konkurrera.
Perenner och lökväxter tillsammans
Många kraftigväxande lök- och knölväxter har bladverk som skall sitta kvar och vissna ned efter blomning. Detta är inte så vackert. Därför är det lämpligt att samplantera dessa växter med perenner, som inte är så tidiga och inte alltför låga, t.ex.
Astilbe (Astilbe spp.)
Dagliljor (Hemerocallis, arter och sorter)
Funkia (Hosta, arter och sorter)
Jättedaggkåpa (Alchemilla mollis)
Nävor (Geranium spp.)
Röd sockblomma (Epimedium x rubrum)
Några trevliga lök- och knölväxter i kruka
Fläckig tofslilja (Eucomis bicolor)
Denna tofslilja har gröna eller grönvita blommor i ax med mörklila kant på kronbladen. Blomställningen avslutas med en bladrosett som hos ananas. Blomstjälken är kraftig och grön med rödlila fläckar. De långsmala bladen bildar en rosett vid plantans bas. Plantorna blir 45–60 cm höga. Växten har ett fint prydnadsvärde under hela sommaren eftersom även frökapslarna är vackra.
Tofsliljan passar bäst i kruka eftersom den måste tas in och förvaras torrt och svalt (lämpligen 10–15°C) under vintern. Plantera om och eventuellt dela plantan på våren och driv den inomhus. Ställ ut den på en terrass, veranda eller annan lämplig plats i trädgården när risken för frost är över. Jorden bör vara mullrik, näringsrik och fuktighetshållande.
Montbretia (hybrider av släktet Crocosmia)
Montbretia har trattformade blommor i gul till orangeröda nyanser. Blommorna sitter i en ensidig blomställning i toppen på bågböjda stjälkar. Bladen är gröna, svärdformade, 50– 90 cm långa och ett par cm breda. Växten är tuvbildande. Det finns flera sorter av montbretia.; ’Lucifer’ är en av de vackraste. Den har varmt röda blommor och förhållandevis stora blommor. Montbretia är trevlig att använda i rabatt och kruka tillsammans med t.ex. tagetes i gul-gulorange nyanser. Den trivs bäst i soligt, varmt och skyddat läge. Jorden bör vara näringsrik, lätt men ändå fuktighetshållande.
De härdigaste kan klara vintern utomhus i Götaland och även på varma platser i Svealand. Bör helst ändå tas in inför vintern eftersom drivning i kruka i t.ex. hobbyväxthus ger kraftigare plantor och tidigare blomning. Gräv upp plantorna på hösten och förvara dem i jordkällare eller i ett annat frostfritt utrymme. Föröka plantorna genom delning på våren.
Krinum (fönsterkrinum, Crinum moorei och kalljordskrinum, C. x powellii)
Vackra, stora lökväxter, som är nära släkt med amaryllis (Hippeastrum). Lökarna är stora och förlängda med en ”hals”, där de gamla, döda bladen sitter kvar som tunna pappersark. De liljelika blommorna sitter i flockar på tjocka blomställningar. Blommorna är vita eller rosa. Blomställningarna bryter fram från ”halsen”. Bladen kan vissna ner helt och hållet, men en ny bladskrud kommer så småningom. Lökarna bör planteras i näringsrik, fuktighetshållande jord med spetsen ovanför jorden. Övervintras ljust och svalt (5–10°C). Ställ ut krukorna när risken för nattfrost är över. Skydd plantorna den första tiden mot solen som annars bränner bladen. Förökas genom att man tar vara på nya lökar som bildas runt moderlöken.
Afrikas blå lilja (Agapanthus praecox) + hybrider
Härligt stora växter med fint bladverk och vackra blommor i flockar på höga stänglar. De långsmala bladen skjuter upp från jordstammar med täta, köttiga rötter. Blommorna har olika blåa nyanser, men det finns även vita blommor. Ta bort vissnande blomställningar och gulnande och döda blad. Trivs i mullrik och näringsrik jord. Kräver mycket vatten under utevistelsen.
Denna robusta växt passar att ha som bakgrundsväxt till krukor med t.ex. sommarblommor. Vacker att ha på terrass, uterum m.m. i soligt läge. Övervintras ljust och svalt (ca 5°C). Förökas genom delning tidigt på våren.