Boende i Västerås kan fortsätta ta emot hemlösa

Nu är det klart att lågtröskelboendet Piren på Bäckby för hemlösa kan fortsätta ha öppet till mars nästa år. Individ och familjenämnden beslöt i onsdags att ställa sig bakom en fortsättning.

Nämndens egna åtgärder för att minska hemlösheten har av olika skäl försenats, och därför finns det pengar över till Piren som drivs av Citykyrkan i Västerås.

-Jag blev väldigt glad när jag fick höra det. Det finns ett väldigt behov här i stan. Det säger Benny Lindqvist som jobbar med hemlösa.

Det kommer dock även i fortsättningen att vara ett boende som är öppet tolv timmar per dygn och inte 24 timmar som Citykyrkan själv hade velat.

-Om vi hade fått det så hade vi kunnat göra mer för de killar och tjejer som bor på bäckbyboendet, säger Benny Lindqvist.

På piren finns plats för åtta boende, bostadslösa män med missbruksproblem som annars skulle vara hänvisade till att sova ute. Det startade i höstas och det har fungerat bra, det är Citykyrkan och ansvariga på västerås stad överens om. Flera av männen som har bott där har gått vidare till rehabilitering eller jobb.

Västerås stad planerar även egna boenden, till exempel flyttbara moduler på skultunavägen. De har blivit försenade eftersom bygglovet överklagades. Men det ser nu ut som om de kommer på plats innan sommaren. Där kommer att finnas plats för två personer.

Dessutom planerar Västerås Stad ett gruppboende för boende med både psykiatriska problem och missbruksproblem, så kallad dubbeldiagnos. Men till det boendet har man inte hittat någon lämplig tomt ännu. Det säger Britta Wallin på de sociala nämndernas stab i Västerås stad.