SD och Alliansen i Högsby stödjer varandras ordförande

1:35 min

I Högsby kommer en Sverigedemokrat att vara andra vice ordförande i kommmunfullmäktige framöver. Det står klart efter fullmäktigemötet i går där alliansen gav stöd till SD:s kandidat till posten, samtidigt som Sverigedemokraterna såg till att alliansen fick uppdraget som ordförande.

Det blir Centerpartisten Anders Ek som kommer leda kommunfullmäktigemöten framöver - trots att alliansen har ett mandat mindre än de rödgröna.

– Det är ju så att Sverigedemokraterna är ju vågmästare och jag har inga skrupler, jag har inget besvär med att arbeta tillsammans med dem på kommunal nivå. Det har jag inte, säger Anders Ek.

Sverigedemokraterna i Högsby gav inte bara stöd till Alliansens kandidat till ordförande, partiet stöttade också Alliansens budget. Och genom stöd från Alliansen kunde även Sverigedemokraten Sune Ohlsson väljas till andre vice ordförande i Högsby kommunfullmäktige.

Hur det kommer sig att Alliansen och Sverigedemokraterna stöttade varandras förslag är oklart. Anders Ek menar att han hållit sig utanför, eftersom han själv var nominerad till ordförandeposten. Och Centerns gruppledare Sthina Johansson Evertsson säger att Centern inte haft någon dialog med Sverigedemokraterna.

Socialdemokraten Jonas Erlandsson är kritisk.

– Jag tycker det är märkligt när Alliansen under hela valrörelsen sa att man inte tänkte använda Sverigedemokraterna som ett stödparti och sen, när man märker att man har förlorat valet så gör man det ändå, säger Jonas Erlandsson, gruppledare för Socialdemokraterna i Högsby kommun.

– Så det är väl ett sätt att svika vallöftena, fortsätter han.

Men centerns Anders Ek, som blev vald till kommunfullmäktiges ordförande med stöd av Sverigedemokraterna på måndagen, ser alltså inget problem med utgången.

– Nej, absolut inte, säger Anders Ek.

Ser du något problem med att samarbeta med dem (Sverigedemokraterna) framöver?

– Nej, på kommunal nivå så handlar det ju om att se till kommunens bästa och jag är helt övertygad om att samtliga partier, inklusive Sverigedemokraterna kommer att göra det.

Efter P4 Kalmars nyhetsinslag och webbartikel om detta utbröt en diskussion mellan Östra Smålands politiske chefredaktör Peter Akinder, socialdemokrat, och Centerns landstingsråd Christer Jonsson på Twitter.