"Polisen borde förstått att våldtäkten pågick"

Tre poliser från Stockholm stod på fredagen inför rätta åtalade för tjänstefel i samband med en våldtäkt i Täby för ett år sedan. Åklagaren hävdar att polisen borde ha agerat på det larm man fick.

I april förra året utsattes en ung kvinna för en brutal våldtäkt i Täby. Hon våldtogs och misshandlades under flera timmar. När överfallet skedde lyckades hon ringa en väninna, som i sin tur larmade polisen om att en våldtäkt pågick.

Men trots larmet skickades inga poliser till platsen. Efter händelsen i Täby åtalades tre poliser vid polisens Länskommunikationscentral i Stockholm för tjänstefel.

Missförstod samtalet
Vid rättegången, som hölls på fredagen i Stockholms tingsrätt, hävdade de tre polismännen, en operatör och två chefer, att det berodde på ett missförstånd att de aldrig skickade några poliser till Täby när larmet om våldtäkten kom.

Operatören hävdar att han inte förstod att våldtäkten höll på att ske utan trodde att den skett tidigare under natten och att kvinnan var på bussen på väg hem till Täby när larmet kom in.

De två cheferna grundade sina bedömningar på den information de fick från operatören.

Borde ha förstått
I sin slutplädering argumenterade åklagare Christer Ekelund för att poliserna borde ha förstått av anmälan att våldtäkten höll på att hända, och att de då skulle ha skickat poliser till Täby.

Om polismännen döms för tjänstefel kommer de att dömas till dagsböter. De riskerar inte att förlora sina jobb.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se