Bedrägerier och utpressning ökar

8:39 min

Utpressning är den nya tidens brott och ökar kraftigt i statistiken. Johan har valt att berätta sin historia om förhållandet med en kvinna som enligt Johan gjorde honom utblottad.

I nio av tio misstänkta fall är det män som utövar utpressning. Johan däremot träffade en kvinna från Västmanland, som han trodde var den stora kärleken.

– Jag trodde det absolut bästa om den här kvinnan. Jag var helt uppslukad av henne. En jättefin kvinna men som senare visade sig vara manipulativ. Hon använde mig som en disktrasa och drog ut vartenda öre av mig.

Johan lever idag på socialbidrag efter en lång tids sjukskrivning. Han har skulder på över en halv miljon kronor. Hälften av skulden är direkt kopplat till kvinnan enligt Johan. Han säger att han lånade ut några femhundralappar inledningsvis, men att det övergick till allt större lån.

– Jag trodde ju det bästa om den här kvinnan och när jag blev utbränd efter stora förändringar på mitt jobb var hon mitt stora stöd. Det är lätt att vara efterklok men det är också lätt att utnyttja en person i det tillståndet.

När Johan slutade betala för kvinnan började kvinnan enligt Johan med hot och utpressning. Om han inte betalade skulle inte bara han få påhälsning utan även hans närmaste.

– Det kunde komma sms om att om hon inte fick pengar skulle min bror och vänners barn hämtas på dagis. Det kunde komma på tisdagen att jag var skyldig henne 20 000 kronor. Hade hon inte pengarna senast fredag skulle jag betala 1 000 kronor i ränta.

Johan valde till slut att polisanmäla, men ord står mot ord och förundersökningen lades ner.

– Inga vittnen hördes, all sms och mailkonversation lästes inte igenom. Att en kvinna utpressat en man fanns inte i polisutredarens huvud, säger Johan och tillägger att polisutredningen var totalt genomrutten.

Men Peter Bergkvist, som då var chef vid utredningsroteln i Eskilstuna, tycker inte att polisen slarvat eller gjort fel.

– Jag ser en gedigen utredning på säkert ett hundratals sidor. Men jag kan inte svara i detalj för vad utredaren gjorde men det är flera åklagare som tittat på fallet och bevismaterialet var inte tillfredställande. Brott gick inte att styrka.

Kvinnan förnekade brott och har också fått möjlighet att kommentera händelsen, men avböjt.

Johan heter egentligen någonting annat.