Vänsterparti kan bilda delstatsregering i Tyskland

1:41 min

Bara några dagar före det stora firandet av 25-årsdagen av Berlinmurens fall står det klart att det tyska vänsterpartiet Die Linke med största sannolikhet för första gången någonsin får leda en tysk delstatsregering.

I dag godkände en klar majoritet av de tyska socialdemokraternas SPD:s medlemmar i Thüringen förslaget att SPD ska ingå i en delstatsregering ledd av det tyska vänsterpartiet Die Linke.

Därmed kan koalitionsförhandlingar inledas och om inget går snett i dem kommer Die Linke 25 år efter murens fall tillsätta regeringschefsposten i en delstat. Hittills har partiet bara ingått i regeringar som letts av andra partier.

Frågan är känslig eftersom Die Linke härstammar från det östtyska kommunistpartiet SED.

Frågan nådde kokpunkten när Tysklands president Joachim Gauck, själv före detta medborgarrättskämpe i före detta DDR, häromdagen yttrade sig i frågan.

– Kan vi verkligen lita på att partiet i dag är tillräckligt långt ifrån det som SED en gång var när partiet förtryckte folk, frågade sig Gauck.

Andra kritiker har också lyft fram det faktum att det i partiets ledning i till exempel Thüringen finns före detta medarbetare inom den fruktade östtyska säkerhetspolisen Stasi.

Försvararna av partiet menar dock att Die Linke nu bearbetat sin historia och är redo att leda en delstatsregering.

Den vänsterpartist som nu ser ut att bli regeringschef i Thüringen heter Bodo Ramelow och är själv uppvuxen i Västtyskland.

En del politiska bedömare ser också försöket i Thüringen som ett första test av möjligheterna att även på riksplanet i Tyskland bilda en regering som består av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Die Linke, något som hittills varit en politisk omöjlighet.