EU hotar straffa Norge för billig lax

EU-kommissionen anklagar Norge för att dumpa laxpriserna på EU-marknaderna och hotar med straffavgifter från nästa vecka. Norrmännen protesterar och förnekar alla anklagelser.

Är det något som får norska hjärtan att slå snabbare är det angrepp på Norge som fiskerination. Må vara att fiskenäringen totalt inte står för mer än fem procent av exporten, jämfört med oljans och gasens 57 procent.

Men fiskenäringen är nu en del av den urgamla norska identiteten. Också en så ung näring som fisk, och framför allt då, laxodlingen tycks rymmas in.

EU hotar med straffavgifter
Idag står laxodlingen för närmare hälften av alla exporterade fiskprodukter. Inte underligt då att känslorna svallat, när EU-kommissionen har anklagat Norge för dumpning och hotat med straffavgifter på i snitt 16 procent. Från och med onsdag i nästa vecka, har det antytts.

Självaste statsministern Kjell Magne Bondevik har gått till motattack. I så fall dras EU inför världshandelsorganisationen WTO. Norge kan komma att lägga straffavgifter på EU-varor har det hetat.

”Varsågod”, har ansvarige EU-tjänstemannen Fritz-Harald Wenig lätt ironiskt svarat i en intervju.

Försök att avvärja handelskrig
EU stödjer anklagelserna på undersökningar som norrmännen avfärdar som missvisande, även om de tvingats medge att en del uppgifter som infordrats av EU har varit bristfälliga.

EU skyddar skotska och irländska fiskodlare, menar kollegorna i Norge. I sista stund försöker nu Danmark ta upp en diskussion i Bryssel. 2 500 danskar jobbar i fiskeförädlingsföretag som lever på norsk lax som råvara. Kanske hänsynen till dem i sista stund avvärjer ett öppet handelskrig mellan EU och Norge.

Bengt Lindroth, SR:s Nordenkorrespondent bengt.lindroth@sr.se