Vinst och försäljning lyfte Ericsson

Det var oväntat goda siffror och försäljningen ökade rejält, sa Ericssons koncernchefen Carl-Henric Svanberg, när telekombolaget Ericsson presenterade sitt resultat för årets första tre månader på fredagen.

– Nokia växer med sex procent, vi växer i lokala valutor med 17 procent. Det säger att vi växer mer än marknaden, sa Carl- Henric Svanberg.

När det gäller mobilnät slår Ericsson sin finska konkurrent, men om man istället jämför delägda Sony-Ericssons resultat med Nokias mobiltelefoner, blir bilden den omvända.

Näten säljer bra
Ericssons huvudaffär är mobilnät och de säljer bättre än väntat. Vinsten ökade till 6,7 miljarder kronor.

Ett annat glädjeämne för de anställda är också beskedet att det inte finns några planer på att dra ner vid fabriker och att Ericsson så smått börjat nyanställa igen.

– Om man tittar sammantaget har vi en anställningstakt på ungefär 400-500 personer i Sverige per år, säger Svanberg.

Åtalet besvärande
Men allt är inte uppåt för Ericsson. Åtalet mot flera av företagets nuvarande och tidigare chefer grumlar glädjen lite grand.

– Ett sådant här mål påverkar det naturligtvis inte till det bättre. Om man tittar på vår egen framgång, där vi växer i marknadsandelar och har branschens bästa lönsamhet, kan man konstatera att affärsmässigt klarar vi oss mycket bra. Sedan är det naturligtvis alltid trist med en sådan här historia. Framför allt för dem som är åtalade är det en besvärlig situation, säger Ericssons koncernchef Carl Henric Svanberg.

Torbjörn Carlsson
torbjorn.carlsson@sr.se