Vänerlöjrom tar striden mot välkända Kalixlöjrom

1:19 min

Vänern ruvar på en delikatess – Vänerlöjrommen. Inte lika vida känd som Kalixlöjrommen men minst lika god anser sexton fiskare från Vänerns östra sida.

De marknadsför nu varumärket Vänerlöjrom och hoppas på succé.

– Det ska smaka som klart källvatten och med lite salt eftersmak. Det bästa är att ha den på varmrökt lax med finhackad lök uppepå, säger Tommy Möller som är en av fiskarna från Kållandsö som har gått ihop för att göra en satsning på varumärket Vänerlöjrom.

Både Kalixlöjrom och Vänerlöjrom kommer från fisken siklöja. Men medan Kalixlöjrommen gör segertåg över världen har löjrommen från Vänern enbart varit en lokal kändis i västsverige. Ett trettiotal fiskare runt Vänern producerar löjrom. För många blir det bortåt 80 procent av årsinkomsten. 

Sexton fiskare runt Kållandsö har gått ihop om varumärket Vänerlöjrom . Det innebär att den ska se likadan ut och smaka likadant så att köparna vet vad de får. Då går den att marknadsföra på ett mycket bredare sätt och kanske nå restaurangerna i Stockholm.

– Den ska vara torr och fin. Kockarna vill gärna ha torr rom som de kan lägga på sina delikatesser. Löjrommen ska hålla bra standard, säger Tommy Möller.