
Kladdkakans dag firas med chokladbonanza
Här har ni två recept som kocken Anette Rosvall gjort tillsammans med kompisen Emma, The Kladdklaka och Cubakladdisen.
The Kladdkaka är en enkel, men med massor av god mörk chokladsmak och galet god, den andra är Cubakladdisen en glutenfri ljus rackare med cocos, dulce di leche, banan, kokosmjöl och så så klart en skvätt rom.
The Kladdkaka
Vi har bakat oss igenom hur många kladdkakerecept som helst! Om vi ska rösta fram en enda kladdkaka, som liksom är THE kladdkaka så blir det denna. En enkel och rasande god kladdkaka. Den har en perfekt krispig skorpa och bra fasthet men är skönt kladdig och har en perfekt chokladsmak.
- 2 ägg
- 3 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 4 msk kakao
- 1 ½ dl vetemjöl
- 1 dl smält smör
- lite mannagryn
Gör så här:
- Blanda äggen och sockret lugnt och fint med slev. Rör sedan i vaniljsockret, kakaon, mjölet och sist av allt det smälta smöret.
- Smörj en form med löstagbar kant och bröa med lite mannagryn. Ner med godheten i formen och skjutsa in den längst ner i ugnen på 180 grader.
- Låt den gräddas i cirka 20 minuter – inte mer.
- Sluka kakan med vispad grädde.
Cubakladdis
När du sitter inlåst i en steril konferenslokal, lyssnar på någon som maler på om olika ekonomirapporter, dricker surt kaffe ur plastmugg, omges av gråa kollegor och inte är så värst mycket färgladare själv, då är det dags att drömma sig bort ett tag.
Slut ögonen, fly från allt det gråa och vakna upp på Cuba! Karibiska havet, Atlanten och Mexikanska golfen glittrar omkring dig, cigarrer plockas fram ur färggranna trälådor och rom dricks i djupa klunkar.
Sedan vaknar du kanske med ett ryck och tänker att Cuba ligger lite väl långt bort för en helgutflykt. Nej, säger vi. Karibien är aldrig längre bort än denna underbara lilla kladdkaka, med dofter från just Cuba.
- 1 dl kokos
- 100 g smör
- 2 dl rårörsocker
- 2 ägg
- 2 rejält mogna och mosade bananer
- 4 msk mörk rom
- 1 tsk vaniljextrakt
- 1 dl kakao
- 1 ½ dl siktat kokosmjöl
- Glasyr
- ca 300 g dulce de leche ( finns färdig på burk i bakhyllorna!)
- några matskedar rom
- Garnering
- flagad kokos
Gör så här:
- Egentligen ska man ju inte röka, men att munblossa lite på en god cigarr kan man väl unna sig någon gång? Så fram med cigarren, eller använd träsleven som attribut, sväng på höfterna och brassa upp ugnen till 200 grader. Rosta kokosen i en liten kastrull och pytsa sedan ner smöret och låt det smälta. Medan kokossmöret svalnar vispar du ihop socker, ägg och de mosade bananerna. Rör sedan ner smör- och kokosblandningen, samt rom och lite vanilj. Låt långsamt doften sprida cubastämning i rummet.
- Vänd ner kakaon och det siktade kokosmjölet i smeten. När allt är ordentligt blandat häller du över den rungande smeten i en smord form med löstagbar kant. Ställ in formen i ugnen och låt kakan gräddas i 15–17 minuter. Medan du väntar rör du ihop dulce de leche och rom, och smakar av. Välj mängden rom efter dagsformen!
- När kakan är klar häller du din duce de leche över härligheten, toppar med lite kokos och låter kakan sätta sig ordentligt genom att ställa in den i kylen en timme. Sedan är det bara att njuta den på klassisk cubanskt vis, med ett gott rökdon, ett glas rom, svart kaffe och en klick grädde.
Dricka till:
Det finns mycket man kan ha i glaset som passar till choklad men eftersom det är Fars dag på söndag så tycker jag vi skall slå till med en flaska Rom. Rom är ibland det godaste som finns till choklad för det innehåller lite samma smaktoner. Vi hittar oftast vanilj, muscovadosocker, arrak och nötter.
Diplomatico finns i några olika varianter från enklaste Diplomatico #355 för 185 kronor (liten flaska) till riktigt lyxiga Diplomatico Single vintage #86715 för 952 kr.
/Anette Rosvall