Förmiddag med Helene

Bronsåldersturism framtiden i Simrishamn

1:17 min

Ett hällristningscentrum kan bli Österlens nya besöksmål. I området finns det en stark historisk koppling till bronsåldern och det internationella intresset är stort. 

För tillfället jobbar Lena Alebo, museichef på Österlens museum, med en utredning om hur ett skånskt hällristningscentrum kan bli en tillväxtfaktor och öka turismen på Österlen.

- Det handlar om ett kulturarv som vi är speciellt starka på. Vi har flest hällristningar och vi har den största motivfloran av hällristningar, säger Lena Alebo.

Det blir svårt att tampas med Tanum, världsarvet i Bohuslän, men med skånska mått är Österlen ett område med väldigt stor variation och spännande historia, berättar hon.

- Plus att nästan alla forskare i Skandinavien som jobbar med bronsåldern och hällristningar inbegriper Österlen i sin forskning.

Den främsta funktionen för ett centrum i Simrishamn skulle bli att utveckla turismen.

- Österlen behöver nya besöksmål. Ett hällristningscentrum kan också ge arbete åt ungdomar som vi behöver på sommaren, säger Lena Alebo.

Det kan låta smalt med bronsåldersturism men att intresset finns där är Lena Alebo säker på.

- Det är väldigt stort i Tyskland och Danmark och i andra europeiska länder. Där har vi till exempel Kiviksgraven som är mer känd utomlands än vad den är för svenskarna.