Inget åtal mot Volvo efter tunnelbrand

Åtalet mot Volvo Lastvagnar i samband med branden i Mont Blanc-tunneln för sex år sedan fullföljs inte. Statsåklagaren i Frankrike har begärt att alla åtalspunkter mot Volvo läggs ned.

Åklagaren har inte funnit några bevis för att det var fel på den Volvo-lastbil, som fattade eld mitt inne i Mont Blanc-tunneln den 24 mars 1999.

Den belgiske chauffören har beskrivit att först rök och sedan flammor slog upp mycket plötsligt från lastbilen och att han då greps av panik. Han lämnade bilen mitt på körbanan och blockerade därmed vägen för andra, som kom efter. 39 personer omkom av hettan och röken.

Omständigheterna oklara
Exakt varför lastbilen antändes tycks fortfarande oklart och utan bevis går åklagaren inte vidare med åtalet mot Volvo. Det slutgiltiga avgörandet ligger hos domaren, så en viss osäkerhet råder fortfarande tills dess domen kommer, säger Volvos talesman på plats, Torsten Dahlberg till Ekot.

Volvo är en av 16 parter, som har hörts som ansvariga för denna tragedi. Åklagaren yrkar på olika fängelsestraff för de som ansvarade för säkerheten kring Mont Blanc och för den belgiske chauffören, men i vissa fall villkorliga domar.

Rättegången är en av de största i Frankrike i modern tid med hundratals vittnen, experter och advokater.

”Rätt att Volvo inte döms”
Volvos chefsjurist Lars Lidman, säger så här om beslutet:

– Vi har ju jobbat för att försöka förklara vår sak som är en tekniskt besvärlig sak att förklara. Vi tycker att det är gjort på ett bra sätt. Vi har en mycket professionell domstol som har lyssnat och verkligen försökt att sätta sig in detta.

– Vi är naturligtvis glada för att de har kommit fram till det här beslutet. De har inte funnit något tillverknings- eller designfel på vår bil. Åklagaren har trott på den senaste utredningen som talar om ett oljeläckage. Det kan vara en underhållsfråga, det kan vara en skada, så Volvo ska inte dömas, säger Lars Lidman.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se