Kroppens alla proteiner är nu kartlagda

1:33 min

Proteiner utför alla tänkbara sysslor i våra kroppar. De ser till att vi kan andas, röra oss och tänka men ligger också bakom sjukdomar som cancer och demens. Nu kommer en första kartläggning av människokroppens samtliga 20 000 proteiner.

Kartläggningen har pågått under tio års tid på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

– Det här är första gången som alla proteiner samlas i en databas. Man får reda på var de finns i kroppen, säger  Mathias Uhlén, professor i mikrobiologi vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

Strax efter sekelskiftet kom, under stor uppståndelse, den första kartläggningen av människans hela DNA. Arbetet med att kartlägga människans proteiner kan sägas vara den naturliga fortsättningen på det arbetet. Medan DNA:t sitter längst in i cellen och är som en chef som dikterar hur och var saker ska göras kan man säga att proteinerna är kroppens arbetare, som utför alla uppgifter.

I den kartläggning, den atlas, som lanseras i sin helhet på nätet senare idag, kan forskare och allmänhet se var i kroppen olika proteiner finns – vilka som finns i hjärnan, levern eller lungorna och vilka som är mångsysslare och finns lite överallt.

Det här ska vara till hjälp för framför allt forskare – till exempel måste de som forskar om nya mediciner veta var i kroppen de ska leta efter de proteiner som orsakar sjukdom.

– Var finns de i kroppen, var finns de i cellen och - i viss mån - var finns de i olika typer av sjukdomar? Och det är klart att det är otroligt spännande att vi här i Sverige under några flämtande år här på 2000-talet kan karakterisera alla människans proteiner, säger Mathias Uhlén.

Databasen har namnet The Human Protein Atlas och finns här

Mer om det här kan du höra i Vetenskapsradions veckomagasin imorgon fredag i P1.