Många fabriksjobb i Nybro - en risk i kristider

1:35 min

Vart fjärde jobb i Nybro är ett fabriksjobb - och det är något som gör orten extra sårbar. Det säger Mikael Lundgren som är forskare på Ekonomihögskolan vid Linnéuniversitetet.

– En koncentration till en viss typ av företag skapar en sårbarhet när det sker turbulenta förändringar som det gör just nu, säger han.

I Nybro finns en stor andel tillverknings- och utvinningsindustri. 2012 utgjorde de 27 procent av alla jobb och det är långt över rikssnittet, enligt kommunens näringslivschef Maria Faltin.

Smurfit Kappa som nu varslar en stor del av sin personal i Nybro har under flera år varit ortens näst största privata företag. Men de senaste åren har antalet små företag blivit fler och förutsättningen för det kan bli bättre nu.

– Samtidigt så innebär det att det finns en stor mängd av duktigt, kunnigt folk och det finns möjlighet till avknoppning och möjlighet till nystart av företag från en del av dem som har jobbat på de här företagen, säger han.

Samtidigt ligger Nybro redan nu strax över rikssnittet i andel arbetslösa. Och Nybroborna ser inte så ljust på framtiden. Stefan Axelsson tror att det kan bli svårt för folk att få jobb nu.

– Många pratar om att flytta. Allt koncentreras mer runt storstäderna, vi som bor på landsbygden får ta snyting på snyting, säger Stefan Axelsson.

Det stämmer att Nybro och Kalmar län har vissa nackdeler i och med sin geografiska placering, enligt företagsekonomen och forskaren Mikael Lundgren.

– Förr fanns det kanske ingen större nackdel att ha tillverkning i vår del av landet, förutom när det gäller transporter, men med större grad av kundanpassning blir det viktigare för företagen att ligga nära kunderna och de finns oftast inte här. Det är en nackdel för vår del av Sverige, säger Mikael Lundgren.