Lessebo

Avloppsverket i Bergdala räcker inte för asylboendet

1:24 min

I går stoppade Migrationsverket tillfälligt det planerade asylboendet i Bergdala efter larm från Länsstyrelsen om att marken är svårt förorenad av arsenik bland annat. Men det är inte bara giftet i marken som är ett problem. Avloppsverket i Bergdala räcker inte till för ett asylboende på 50 personer.

– Avloppsverket klarar inte att ta emot avlopp från 50 personer som det är i dag, säger VA-chefen i Lessebo kommun, Jens Olsén.

Ja, det är många frågetecken vad gäller det planerade asylboendet i lilla Bergdala. Avloppsverket räcker inte till för så många fler människor i byn säger alltså VA-chefen så det kommunen nu tvingas göra, mer eller mindre i panik, är att försöka hitta en lösning. 

– Kommer det 50 personer är en lösning kanske att uppgradera avloppsverket, säger Jens Olsén.

– Men kommer det ännu fler personer kanske vi får titta på att bygga nytt möjligen, men kommer 50 personer så tror vi att vi kan uppgradera den befintliga anläggningen, fortsätter Jens Olsén.

Hur mycket det kan komma att kosta kan han inte svara på i dagsläget.

Lessebo kommun fick inte veta att ett asylboende var på gång i Bergdala förrän för ett par, tre veckor sedan, berättar Jens Olsén.

Det är han mycket kritisk till för VA-frågan och kostnaden för att fixa det är kommunens ansvar.

– Det blir ett jätteproblem för oss, när vi får det så här i knät med 14 dagars varsel.

Vem skulle ha informerat er att det var på gång? Migrationsverket?

– Jag vet inte vilken egentligen, men någon form av kommunikation skulle ha varit bra, eller rättare sagt, det hade varit på sin plats, säger Jens Olsén.