Flyktingar vågar inte söka vård i Stockholm

Trots att de har rätt till vård på sjukhus föredrar flyktingar som håller sig gömda för att inte avvisas att söka vård på hemliga läkarmottagningar med begränsade resurser. Orsaken är att de är rädda att annars bli anmälda av sjukvårdspersonalen, säger läkare på den hemliga mottagning som Radio Stockholm besökt.

Christian Foster, samordnare för hälso- och sjukvård för asylsökande på landstinget i Stockholm säger att personalen inom landstinget ska veta att de inte får kontakta andra myndigheter när de möter någon som är i sverige illegallt.

Men enligt Fahrida Fahmy som arbetar ideellt på en hemlig läkarmottagning för flyktingar händer det ändå. Hon menar att det därför finns fog för den rädsla som många gömda flyktingar känner.

Christian Foster på Landstinget beskriver själv situationen för de gömda flyktingarna i Stockholm som en humanitär katastrof. Det Landstinget kan göra för att underlätta vårdsituationen för den här gruppen är att fortsätta informera både asylsökande och den egna personalen, säger Foster.