Michail Sjisjkins roman "Venushår" på svenska

2:33 min

Den ryske författaren Michail Sjisjkin håller på att etablera sig också internationellt som en av de allra viktigaste romanförfattarna från det ryska språkområdet just nu. Förra året fick Sjisjkins "Brevboken" fina recensioner när den gavs ut på svenska. Och nu är det romanen "Venushår" som efter nästan tio år kommer i svensk översättning av Elin Parkman.

- Ormbunksväxten venushår blev i romanen en metafor för mänsklig värme och kärlek, säger Michail Sjisjkin. Berättelsen vindlar genom städer och länder och tidsepoker och växten i titeln måste hållas inomhus i Moskva för att kunna överleva medan den bryter fram i varje spricka i ruinerna i Rom.

Det är inte lätt att sammanfatta strömmen av bilder, miljöer och teman som flyter fram genom Michail Sjisjkins "Venushår". Här finns kärleksberättelser, barndomsminnen, fiktiva dagböcker från en verklig sovjetisk romanssångerska och mycket mer. Men en tydlig pådrivande gestalt återkommer: tolken.

Han översätter samtalen mellan rysktalande asylsökande och schweiziska migrationstjänstemän. Ur alla levnadsöden, påhittade som sanna, föds nya tanketrådar som romanen spinner vidare kring.

Michail Sjisjkin flyttade till Schweiz på 1990-talet och arbetade en tid som just asyltolk. Berättelserna han fick höra på dagarna fortsatte att snurra i hans huvud efter arbetsdagens slut.

- De asylsökandes berättelser sätter sig i kroppen. Det är inget som går att hänga av sig som en arbetsrock när man går hem. Det enda man kan göra är att skriva ned dem, säger Michail Sjisjkin.

Bland alla de ryska författare som kritiserar det nuvarande politiska systemet i Ryssland är Sjisjkin en av de som uttrycker sig allra skarpast. Han har vid flera tillfällen i år skrivit artiklar i internationell press om Rysslands krigshetsande gentemot Ukraina.

Under intervjun med Kulturnytt säger han att historien aldrig kommer att förlåta den ryska politiska ledningen för att den förstört relationen mellan ryssar och ukrainare för generationer framåt. Ändå är han optimist.

- Alla krig tar slut och alla diktatorer störtas förr eller senare, säger Sjisjkin.

- Om 50 år kommer ingen att minnas vem Putin var men böcker kommer fortfarande att läsas.