Inga pensioner till östra Ukraina

1:53 min

Ukrainas regering ökar trycket på separatisterna. Premiärminister Arsenij Jatsenjuk sa på tisdagen att alla bidrag, till exempel pensioner, till utbrytarregioner stoppas för att undvika att pengarna går till terrorister.

I Ukraina ökar regeringen trycket på separatisterna. Premiärminister Arsenij Jatsenjuk sa på tisdagen att alla bidrag, till exempel pensioner, till utbrytarregioner stoppas för att undvika att pengarna går till terrorister.

– Centrala budgetmedel kommer inte finansiera terrorister. Alla pensioner och sociala bidrag stoppas till  Donetsk och Luhansk för att inte hamna fickorna på bedragare och lurendrejare, förklarade premiärministern Arsenij Jatsenjuk vid regeringssammanträdet i Kiev på tisdagen.

Premiärministern lovade omedelbart återuppta utbetalningarna så fort terroristerna lämnar tillbaka det ukrainska områdena.

En betydligt hårdare linje från Kiev mot förut gentemot utbrytarna i de så kallade folkrepublikerna. Hittills har Kiev fortsatt betala ut pensioner och sociala bidrag, även om det inte varit helt regelbundet på grund av svårigheter att föra över pengar.

De två utbrytarområdena är helt beroende av el och gasleveranser från Ukraina, samtidigt som kraftverken i Ukraina får kol från gruvor i separatistområdet. Gas och el kommer inte stoppas, enligt Jatsenjuk. Det skulle innebära en ännu värre humanitär katastrof.

Trots vapenvilan fortsätter sporadiska strider främst kring Donetsk flygplats. Men förhandlingar om ett eldupphör planeras. Separatisterna har dels attackerat Kiev för att presidenten vill att parlamentet tar ifrån Donetsk och Luhansk deras speciella särställning som autonoma dels ovanligt nog sagt sig beredda att åter fredsförhandla med Kiev.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel kritiserade på tisdagen Ryssland för stödet till separatisterna. Ett agerande som innebär att sanktionerna ligger fast och till och med kan utökas. Flera av separatistledarna kommer omfattas.