GODMORGON GOTLAND

Gröna kort en väg bort från fusket i fotbollen?

4:32 min

Förre förbundskaptenen i fotboll, Tommy Söderberg, har lekt med tanken att tillämpa gröna kort inom fotbollen, för att främja rättvist spel och för att komma bort från fusk. 

Lite fusk är okej, tyckte några unga idrottare som intervjuats i P4 Gotland. En studie från Linnéuniversitetet visar att även lärare och elever tycker att man kan se mellan fingrarna med visst fusk. 

Men Tommy Söderberg håller inte alls med. 

- Uefa har tio budord och där ingår det att vi säger nej till att fuska. Speciellt vi som håller på med seniorfotboll har ett ansvar, annars lär sig de unga att fuska, säger han.

Han upplever att fuskandet har blivit värre med åren och misstänker att det beror på stora pengar inom idrotten. För att komma åt problemet måste man börja tidigt med diskussioner om värdegrund.

Men om någon då lyckas filma till sig en straff som blir avgörande, får hen ris eller ros i omklädningsrummet efteråt? Tommy Söderberg drar lite på svaret.

- Nja, det känns inte bra om vi lyckas göra mål på grund av fusk. Vad som är rätt och fel och gott och ont, det är något du känner på dig.

- Vi kanske inte bara ska ha gula och röda kort i fotbollen, utan också gröna kort, för att förstärka positiva handlingar, säger Tommy Söderberg.