TEMA PSYKISK HÄLSA

Protesten - 158 tips till psykiatrin

7:20 min

Psykiskt sjuka "Elin" fick tips om att ha sexiga kläder på sig för att må bättre. Josefin Branzell Hertz och Sanna Gustsafsson svarade med att ge psykiatrin 158 tips på hur de kunde hjälpa patienter bättre.

I en artikel i Dagens Nyheter fick "Elin" tips om 158 saker hon skulle kunna göra för att må bättre. Hon var 24 år gammal, hade två diagnoser, tre självmordsförsök och en lång period av medicinering bakom sig men fick tips som "klara av en bantningskur", "ha sexiga, dyra eller vackra kläder på sig" och "ta hand om ett akvarium".

När Josefin Branzell Hertz från Stockholm läste detta blev hon arg. 

– Det var så bisarrt. När man har så allvarliga psykiska problem som denna kvinna har så är det fruktansvärt kränkande att få en sån lista, säger hon och fortsätter: 

– Det kanske man kan ge till någon som haft en dålig dag på jobbet, men att ge den till någon som har de här problemen, det blir ju bara fånigt. Mådde man inte dåligt innan så lär man ju må dåligt av att få en sån lista, säger hon. 

Samlade ihop tips
Tillsammans med Sanna Gustafsson gick Josefin Branzell Hertz ut i sociala medier för att skriva en egen lista över 158 saker som psykiatrin skulle kunna göra. Det rullade på och snart hade paret fått ihop 200 tips. Den största delen av tipsen handlar om att bli bemött med väridghet och respekt.

– Majoriteten handlar om bemötandet inom psykiatrin. En del tycker inte de blivit tagna på allvar eller blivit lyssnade på. En del har fått kommentarer om sitt utseende eller sexualitet och många säger att man vill bli bemött som en individ och inte som en diagnos, säger Josefin Branzell Hertz. 

Flera av tipsen är väldigt konkreta. Det kan handla om att någon efterfrågar en lots som kan hjälpa patienten genom alla vårdvägar eller att olika instanser måste jobba på sitt samarbete. Listan har nu publicerats på nätet och förhoppningarna är att listan ska kunna lämnas över till rätt personer. 

– Vi vill räcka över den här listan till representanter inom psykiatrin och vi vill även ge den till ansvariga politiker. Det är det som är det viktiga med det här, det är så många fantastiska tips som vi måste ta hand om på rätt sätt, säger Josefin Branzell Hertz. 

6 av de 158 tips till psykiatrin. Hela listan kan du läsa här:

1. Sofie Sagfossen, 30 år:

Försök att berätta om hur vårdprocessen ser ut framöver när man blir inskriven. Vad man kan påverka och inte. Vilka olika roller/läkare, m fl kommer man få träffa och när? Vad exakt är det som utvärderas? Vad baseras olika beslut på? När kommer beslut fattas? Ovisshet är fruktansvärd.

8. S, 38 år:

Sy inte ihop självförvållade sår utan bedövning med motiveringen "Stod du ut med att skära dig så här djupt, klarar du väl några stygn?"

17. David Olsson:

Följ upp. Det är det bästa tips jag kan komma med. Ring iallafall ett halvår efter avslutad behandling.

59. Åsa Lundin, 36:

Använd journalen: läs på innan mötet, följ upp det som står i den, fyll på den efter mötet! Det är allt för ofta som man tvingas börja om från början varje gång man besöker psykiatrin.

60. Tristan Ojanne, 21:

Låt patienten ha problemformuleringen och sluta särbehandla hbtq-personer. Varken min könsidentitet eller min läggning är ett diskussionsämne såvida jag inte själv vill det

143. Gunhild Andersen, 35:

Gör skillnaden mellan att låsas in för att man har begått ett brott versus att låsas in för att man är allvarligt psykiskt sjuk mer tydlig för patienten. Om patienten måste låsas in, måste hen då verkligen också isoleras totalt från sin omvärld och nekas mejl/telefonkontakt med sina vänner och sin partner? Är det verkligen rimligt att förvänta att någon som lider svårt av psykisk sjukdom ska må hyfsat okej av att sitta inlåst och isolerat på ett nästintill tomt rum?