Västerås ovetande om illegala boenden

1:41 min

Västerås stad vet inte om det är ett unikt fall att människor bott i svartbyggda rum i en källare i centrala Västerås, eller om människor bor under liknande förhållanden på fler håll i staden.

Det var i samband med en brand i källaren i måndags som det uppdagades att det bodde folk i husets källare.

– Det är klart att det är helt oacceptabelt människor bor i miljöer där det inte är tillåtet att ha boende. Och att utnyttja människors hjälplöshet på det här sättet som det verkar är ju också väldigt illa, säger Lars Kallsäby, centerpartist och ordförande i Västerås byggnadsnämnd.

Har ni någon koll på om det här var ett unikt fall eller om det finns liknande?

– Jag tror att det är svårt att bo illegalt mitt i Västerås, till slut tror jag att andra människor uppmärksammar det.

Men från kommunens sida?

– Nej, Västerås kommun har ju ingen polis som går och kollar vilka som bor i folks källare.

Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet efter att en cigarettfimp troligen startade branden, men gör inget med tanke på den person som hyrde ut lägenheterna i källaren. Lars Kallsäby vet just nu inte hur kommunen kommer att agera, men tycker att bör hända någonting även kring själva uthyrningen.

– För det är klart att det krävs ett rättsligt efterspel just i det här fallet. Det är ju viktigt att statuera exempel på att det absolut inte är tillåtet att hyra ut lokaler som inte är avsedda för bostäder till bostäder, det ska man inte göra ostraffat. Men jag vill återkomma till i vilket avseende vi kan göra något i just det här fallet, säger Lars Kallsäby.

Vad tycker du om att olagliga bostäder hyrts ut i Västerås? Tror du att det här förekommer på fler håll? Kommentera nedan eller tipsa oss på nyheter.vstm@sverigesradio.se