Valet 2014

Östersunds socialdemokrater struntar i personrösterna

1:07 min

Den tidigare riksdagsledamoten Marie Nordén fick näst flest kryss i personvalet i Östersund, men under Socialdemokraternas medlemsmöte valdes en man som kommunalråd.

På Socialdemokraternas möte om vilka personer som skulle få uppdragen som kommunalråd fick inte den tidigare riksdagsledamoten Marie Nordén posten, trots att hon fått näst flest personröster efter sittande kommunalrådet Ann-Sofie Andersson.

Istället för att två kvinnor skulle få uppdragen som kommunalråd valde medlemmarna annorlunda, och nu avsäger sig Marie Nordén alla sina politiska uppdrag.

– Vi går till val på en uppfattning om att vi vill representeras av män, kvinnor, geografisk spridning, ålder, etnicitet och kompetens. Det för att få en blandning av kompetenser och erfarenheter för att utveckla Östersund och länet vidare. Då vill vi ha en man och en kvinna på de ledande uppdragen och då valde medlemmarna att inte stödja Marie på nåt av de två heltidsuppdragen vi har, säger Pelle Persson som är ordförande för Socialdemokraterna i Östersund.

Men då spelar det ingen roll ifall man personkryssar fram två kvinnor om ni ändå struntar i det när posternas ska delas upp eller?

– Det spelar en större roll att vi har en sammanvägning av män, kvinnor, ålder, etnicitet och geografisk spridning i en sådan sammanvägning. Det menar Pelle Persson, ordförande för Socialdemokraterna i Östersund.