Krav på öppenhet efter avslöjande om skatteplanerande i Luxemburg

1:42 min

Uppgifterna om hur skattesystemet i Luxemburg fungerat får flera politiker att reagera kraftigt. Den svenske miljöpartisten och europaparlamentarikern Peter Eriksson vill ha en särskild debatt i parlamentet om Luxemburg.

Samtidigt skickar Peter Eriksson i dag in en fråga till EU-kommissionen där han vill ha besked om hur kommissionen ska agera när det gäller finanssektorn i så kallade skatteparadis.

– Jag och den gröna gruppen kräver att den nya kommissionen agerar tufft och tydligt gentemot Luxemburg och de övriga länderna som har liknande upplägg för att få stopp på den här typen av agerande, säger Eriksson.

Morgonens publiceringar har vållat häftiga reaktioner i hela EU med krav på öppenhet och förändringar av de system som redan finns i dag.

Luxemburgs regering har försvarat sig genom att landet redan gått med på uppluckringar i banksekretessen och EU-kommissionens nytillträdde ordförande och den tidigare premiärministern och finansminister i Luxemburg, Jean-Claude Juncker, har via en presstalesman sagt att man ska ta till krafttag om inte utlovade förändringar görs.

Men europarlamentarikern Peter Eriksson är mycket kritisk:

– Det handlar i grunden om att bygga ett välfärdssamhälle i de olika europeiska länderna. Om det finns vissa länder som underminerar de skatteinkomster som andra ska ha, då förstör ju det möjligheterna att bygga ett välfärdssamhälle.

– Juncker som nu är ordförande i kommissionen har ju själv varit med att bygga det här systemet i Luxemburg, så om inte den nya kommissionen agerar väldigt tydligt och tufft så kommer man inte att kunna skapa ett förtroende för att kommissionen ska fungera på ett bra sätt, säger Peter Eriksson.

EU-kommissionen höll pressträff med frågor om Luxemburg - lyssna på ljudklippet nedan: