Hatbrott mot hbtq-personer stort problem i Danmark

1:47 min

Under många år har Danmark setts som ett föregångsland för hbtq-personers rättigheter. Men enligt LGTB Danmark, landets motsvarighet till RFSL, är hatbrott mot hbtq-personer fortfarande ett stort problem.

Det var 25 år sedan Danmark, som första land i världen, införde registrerat partnerskap för homosexuella. Det var en nyhet som fick genomslag i hela världen och banade vägen för många länder att göra samma sak.

Men bilden av Danmark som ett föregångsland när det gäller hbtq-personers rättigheter stämmer dåligt med verkligheten, menar Iorn Korzen, som är en av de första som valde att gifta sig 1989 när det blev lagligt.

– Vi var det första landet med registrerat partnerskap, men därefter stannade allting av i Danmark. Det var pinsamt att se, säger Iorn Korzen.

En kylig decemberdag för 25 år sedan sa Iorn Korzen och Bjarne Nilsson ja till varandra i Köpenhamns rådhus. Men det dröjde ända fram till 2012 tills homosexuella fick viga sig i kyrkan.

– Unga människor som står inför att komma ut känner sig mycket ensamma och annorlunda. De inte har inte några förebilder som de kan spegla sig själva i, säger Iorn Korzen.

Bredvid Rådhuset i centrala Köpenhamn på den nyinrättade Regnbågsplatsen, träffar jag författaren och gayaktivisten Mads Ananda Lodahl. Han pekar ut en plats precis i närheten där en transkvinna blev misshandlad för ett tag sedan.

– Hon blev nerslagen bakifrån med en hammare. Hon är permanent skadad av det nu, säger Mads Ananda Lodahl.

Kvinnan överlevde den brutala hammarattacken, men kommer att ha hjärnskador för livet.

Hatbrott registreras inte hos den danska polisen och därför vet man inte hur vanligt det är. Mads Ananda Lodahl har slutat räkna hur många gånger han själv blivit spottad på. Han säger att det krävs ett omfattande arbete för att komma åt problematiken.

Köpenhamn blev nyss utnämnd till världens mest homovänliga stad av guideboken Lonely planet. Men Mads Ananda Lodahl menar att man inte ska tro att det är en trygg stad man kommer till som turist.

– Jag vill avråda homosexuella turister från att komma till Köpenhamn med en idé om att det är helt tryggt och att man bara kan slappna av och vara sig själv. För det är det inte, säger författaren och gayaktivisten Mads Ananda Lodahl.