Psykiatrin i Fagersta anmäld för oetisk tablettutskrivning

Psykiatrin i Fagersta är nu anmäld till socialstyrelsen för att ha skrivit ut 200 sömntabletter till en ung kvinna som sökte hjälp för depression.

Det är mamman som har anmält händelsen, hon menar att eftersom dottern hade tankar på självmord, så var det oetiskt och omoraliskt att skriva ut tabletterna.

- Hade hon haft ett egen lägenhet hade hon mycket väl kunnat ta de här tabletterna och somnat in för gott. Det säger kvinnans mamma som vill vara anonym.

Vid ett besök visade dottern bland annat upp ena handleden där hon skurit sig vid ett tidigare tillfälle. Men besöket slutade med att hon satt hemma med 200 sömntabletter.

Dottern har haft en jobbig uppväxt där hon bland annat inte orkade med skolan och har ännu inte gått färdigt gymnasiet. Ett kvaddat förhållande och vänner som inte låter henne vara ifred är andra ingridienser som gjort livet ångestfyllt.

Hon bor numera hemma hos sina föräldrar och har mobiltelefonen avstängd. Hon erkänner att hon är som en tickande bomb, frågan är bara när hon bomben kommer att brisera.

Men mötena med psykiatrin i Fagersta innebar ingen lättnad och nu har mamman vänt sig till socialstyrelsen med en begäran om att de skall granska om det är rimligt att en ung flicka får 200 sömntabletter mot sin depression.

- Psykiatrin har hanterat det här uruselt. Jag och min man har fått ta hela ansvaret, säger mamman.