Här döms mannen till döden av rebellernas "folkdomstol"

1:33 min

I den separatistkontrollerade så kallade folkrepubliken Luhansk i Ukraina har upprättats folkdomstolar. En publik röstar om anklagade ska dömas till döden eller inte. Allt filmas och ligger ute på milisens officiella sida på nätet.

 – Ska Igor Anagiva dömas i enlighet med krigslagen till det hårdaste straffet, nu röstar vi, förklarar separatistledaren Alexej Mozgovoj, i en timmes lång filmsekvens som just nu röner enorm uppmärksamhet i Ukraina.

Filmen ligger uppe på Youtube och kan ses här

I något som liknar en teaterlokal sitter militärklädda män på en scen och läser upp anklagelseakter mot två män som sitter med nedböjda huvuden till höger på scenen.

På parkett och uppe på balkongen är det fullsatt av invånare från staden Altsjevsk i Luhansk län. En stad med 120 000 invånare tekniskt universitet och gruvindustri. 

Igors mamma får ordet och gråter hejdlöst i sin vädjan om nåd för sonen, vars brott är pedofili, narkomani, stöld och våldtäkt enligt separatistledarna.

Två föräldrar, Igors mamma och en pappa till den andre anklagade, är deras enda försvar. 

Folkdomstolen säger med 300 röster att Igor ska dömas till döden.

Varken Ukraina eller Ryssland tillämpar dödsstraff. Den andre som anklagas för våldtäkt på en 15-åring slipper undan med att skickas till fronten för att: "få en hedersam död där".

Folktribunalen har väckt stor uppmärksamhet i sociala medier, men mest för ett uttalande av Mozgovoj som givit honom och separatisterna epitetet ryska talibaner.

– Alla tjejer grips om de är på kaféer på kvällarna, kvinnor bör vara hemma brodera och ta hand om sin familj, lyder ordern från podiet trots spridda protester i publiken.