På cykeln fem mil om dagen i 25 år

0:57 min

Hallänningar är bland Sveriges värsta miljöbovar när det kommer till bilkörning. Men det gäller inte Lisbeth i Knäred som varje dag avsett väder tog cykeln till jobbet – 2,6 mil bort i Markaryd.

– 18 minusgrader är det kallaste jag har cyklat i, men det var lite väl kallt. Annars finns det inget väder som man inte kan cykla i, säger Lisbeth.

När hon fick arbetet i Markaryd 1991 sade hon redan i anställningsintervjun att det var "lagom cykelavstånd" med arbete 2,6 mil bort.

– Kan man kombinera nytta med nöje, så är det helt perfekt. Då behöver man inte gå till något gym när man kommer hem.

Precis som många andra satt hon stilla framför en datorskärm varje dag. Då hade hon huvudvärk efter dagens slut.

– Och då blåste jag huvudet rent på vägen hem. Huvudvärken var borta när jag kom hem.

I maj i år var det slut på cykelpendlingen när Lisbeth gick i pension. Men cykeln åker fram ändå. När Lisbeth kliver in i studion har hon såklart cyklat de 4,8 milen till Halmstads radiohus, trots höstrusket med regn och blåst.

"Ett tragglande" kallar hon årstiden. För det är inte enkelt att cykla hela hösten och vintern. Men behållningen kommer efter ett par månader.

– Annars får du ju inte uppleva tjusningen när ljuset kommer tillbaka. Från och med 1 januari till 1 februari ljusnar det otroligt mycket. Och det märker du inte när du sitter i bilen. Det går från att vara bäckmörkt till att att inte längre vara ett ogenomträngligt mörker.

Runt nollgradigt och "ispiggaregn" kan få vem som helst att ta bilen. Men Lisbeth brukar tänka på att hon ångrar sig om hon låter cykeln stå.

– Jag brukar tänka att antingen är det skönt när man sitter på cykeln eller så är det riktigt skönt när man kommer fram. Jag vill ge det rådet till er som funderar på att ställa in cykeln: Tänk på vad himla skönt det kommer bli när du kommer fram.

Lisbeths bästa tips

  • Använd hjälm! uppmanar Lisbeth som själv blivit räddad när hon blivit påkörd.

  • Man behöver inga snygga kläder. Rota fram dina gamla overaller.

  • Blåser det lite extra, ta en gammal tidning och stoppa innanför jackan som vindskydd.

  • Visualisera målet, som en livscoach skulle säga. Eller tänk på "gud vad skönt det blir när jag kommer fram", som Lisbeth kallar det.

  • Det går utmärkt att veckohandla med cykel, om man inte behöver mer än en back läsk. I så fall får man leda cykeln hem.