SKL: Gravida har rätt att föda i Umeå om BB växelstänger

1:54 min

Blivande föräldrar från Örnsköldsvik vill åka till Umeå vid förlossningen om BB-avdelningen stänger över jul och nyår. Landstinget vill sätta stopp för deras önskan. Men enligt Sveriges kommuner och landsting, SKL, har gravida rätt att föda i Umeå.

– Vill man få förlossningsvård någon annanstans i landet så ska önskemålet bejakas av hemlandstinget, säger Hasse Knutsson på SKL.

Hemma hos Elin Nerpin och hennes pojkvän i Domsjö, hänger ultraljudsbilder på hallväggen. Runt nyår ska barnet födas, precis som för flera blivande föräldrar i Örnsköldsvik. Frågan är för dem är bara var. Om förlossningen växelstänger under jul och nyår hänvisas de till Sollefteå. En grupp blivande föräldrar protesterar högt mot landstingets planer.

– Vi vill hellre åka till Umeå. Det är en bättre och kortare väg. Vi känner att det är en enorm otrygghet när man ska föda sitt första barn, säger Elin Nerpin.

Landstinget säger att föräldrarna inte har rätt att planera in vård på universitetssjukhus som finns i Umeå. Men enligt SKL har föräldrarna rätten på sin sida.

– Högspecialiserad vård omfattas inte av patienternas valmöjligheter. En vanlig förlossning får man göra, säger Knutsson.

Detta regleras i ett rikstäckande avtal som alla landsting ingår i. Men Västernorrland kommer att följa egna föreskrifter istället. Margareta Rödén är förvaltningschef specialistvården i Västernorrlands landsting.

– Vårt regelverk har sett ut så här under många år, säger hon.