Efter #luxleaks: Malin Björk vill misstroenderösta om Juncker

1:56 min

Många kritiska röster höjs, inte minst i Bryssel, mot kommissionens nytillträdde ordförande Jean-Claude Juncker efter avslöjandena om hur skattemyndigheten i Luxemburg hjälpt hundratals internationella företag med avancerad skatteplanering.

Den svenska vänsterpartisten Malin Björk har gått till sin partigrupp i Europaparlamentet med ett förslag om att väcka en misstroendeomröstning mot honom.

– Det är oerhört allvarligt och visar hur olämplig Juncker är för den här oerhört viktiga EU-posten han innehar. Därför har jag föreslagit att vänstergruppen ska ta initiativ till en misstroendeförklaring som vi förhoppningsvis kommer att lansera i morgon.

Men för att det överhuvudtaget ska bli en misstroendeomröstning krävs att minst 76 parlamentariker skriver under ett sådant krav. Därför räcker det alltså inte med bara vänsterparlamentariker, utan flera måste ansluta sig till kravet om misstroendeförklaring.    

Annars är dagens avslöjande det stora samtalsämnet här i Bryssel. I nästan varje kaffehörna pratas det om Juncker och Luxemburg när jag går förbi, precis som vid borden intill när jag åt lunch i kommissionens stora matsal tidigare i dag.

Kommissionen vill annars inte uttala sig officiellt om Junckers roll under tiden som premiärminister och finansminister i Luxemburg. I stället hänvisar man till en utredning som bland annat innehåller skatteflyktfrågor, och också till Luxemburgs nuvarande regering.

Den regeringen förklarade tidigare i dag att den inte gjort och inte heller gör något fel och inte bryter mot EU:s regler om konkurrens och statliga stöd till enskilda bolag genom sin stränga banksekretess.

Dansken Morten Messerschmidt från EU-kritiska Dansk Folkeparti talar om att Luxemburg lurat andra medlemsländer på skattepengar, och att Juncker kan komma att behöva avgå för att upprätta förtroendet för EU-kommissionen.