"Patientsäkerhet hotad när laboratorieverksamheten förändras"

Diagnoser och behandling av patienter kan fördröjas på Sörmlands sjukhus och risken finns att det blir felaktiga prover. Det varnar biomedicinska analytiker i Eskilstuna för när landstinget nu planerar för en förändring av laboratorieverksamheten.

Idag finns laboratorier på varje sjukhus i länet och olika prover och analyser görs av laboratorieföretaget Capiodiagnostik, men Landstinget vill införa flera olika minilabb på de tre sjukhusen i länet för att patienter och läkare ska få snabbare svar på olika prover och då utbildas undersköterskor så att de kan utföra enkla prover som exempelvis urinprover och ”sänka”.

Men för en vecka sedan varslade laboratorieföretaget Capiodiagnostik tolv anställda vid avdelningen för klinisk kemi på Nyköpings lasarett. Detta kan bli aktuellt även i Katrineholm och Eskilstuna senare när minilabb införs även där, men Britta Strömberg, som är biomedicinsk analytiker menar att hon och sina högutbildade kollegor som har tagit 120 poäng på högskolan är mer kompetenta än undersköterskor som får 30 veckor teori och tio veckor praktik.

Sveriges Radio Sörmland har försökt nå landstinget för en kommentar.