Ransgård: Wannholt måste lämna Moderaterna

2:25 min

Med hjälp av partiet Vägvalet fick moderaten Martin Wannholt en plats i Göteborgs kommunstyrelse. Nu kräver Moderaternas gruppledare Jonas Ransgård att Wannholt lämnar partiet.

Efter torsdagens "kupp" i Göteborgs kommunpolitik där Martin Wannholt samverkade med partiet Vägvalet och valdes in i Göteborgs kommunstyrelse är Wannholt inte längre välkommen i Moderaterna.

Till P4 Göteborg säger en mycket besviken Jonas Ransgård att han vill att Martin Wannholt lämnar partiet och om han inte gör det frivilligt kommer Ransgård yrka på att han utesluts.

- Jag tycker det är helt måttlöst, jag räknar med att Martin lämnar partiet annars är det grund för uteslutning förstås. Han har samverkat med ett annat parti i val till kommunstyrelsen, det gör man inte.

Men om han sitter som politisk vilde i kommunstyrelsen vad innebär det?

- Svårt att säga nu, men han har lämnat vår grupp nu i och med detta, säger Jonas Ransgård.

Martin Wannholt har sedan veckorna innan valet flera gånger gått emot Moderaternas partilinje i Göteborg. Han gick ut i en debattartikel och kritiserade tågtunnelprojektet Västlänken som han menar bland annat kostar för mycket. Efter valet krävde Wannholt en ny utredning om Västlänken och fortsatte försöka driva debatt mot projektet.

När Moderaterna slutligen skulle nominera sina ledamöter till kommunstyrelsen fanns inte Martin Wannholt med, trots att han fick flest personkryss av alla Moderater i Göteborg. Partiets förklaring till det var att man ville ha en jämn könsfördelning och en föryngring hos kommunalråden. Martin Wannholt däremot är övertygad om att det berodde på kritiken mot Västlänken.

Petningen av Martin Wannholt gjorde att Vägvalets Theo Papaioannou tog kontakt och genom en oväntad valteknisk samverkan fick alltså Wannholt mot Moderaternas vilja en kommunalrådspost i Göteborg.

- Det här visar att det går att samverka i viktiga frågor som göteborgarna uttalat sig om. Jag är kvar som moderat i fingerspetsarna men jag stödjer folkomröstningen och jag är skeptisk till Västlänken, säger Martin Wannholt.

- Det är viktigt i den här stan att vi håller kvar en viss öppenhet och vi är inte nöjda med den behandling som skett och därför tog jag kontakt med Martin om hur vi kunde samverka, säger Theo Papaioannou.

Så nu är Wannholt Vägvalets man i kommunstyrelsen?

- Vi har en samverkan. Martin är fortfarande moderat men vi samverkar i de här frågorna, säger  Theo Papaioannou.

Hur länge får du vara moderat, Martin Wannholt?

- Jag hoppas partiet tar sig samman och att vi kan ha olika åsikter och gå vidare. Sen får vi se vad resultatet blir när man samlar sig kring hur man ska ta ställning till folkomröstningen. Det finns säkert en och annan som vill ha bort mig ur partiet men det tänker jag inte göra frivilligt, säger Martin Wannholt.

Jonas Ransgård vill att du avgår och säger att det finns grund för uteslutning?

- Ja, då får han testa det i partistyrelsen så får vi se.