Svenska poliser lika effektiva som andra poliser i Europa

1:31 min

Svenska poliser är lika effektiva på att lösa brott som många andra länders poliser i Europa. Det konstaterar BRÅ, brottsförbyggande rådet i en nyligen utgiven rapport.

Det har presenterats flera jämförelser där svenska poliser tycks vara sämre på att lösa brott än andra poliskårer i Europa . I den officiella statistiken har Sverige flest anmälda brott och lägst uppklarningsprocent när det gäller personbrott som till exempel misshandel, våld stöld och rån, bara 17% klaras upp. Om man kollar Norge där officiella statistiken visar att varannan av fallen klaras upp och Tyskland tycks ännu vassare med 57 %.

Men det här är missvisande enligt BRÅ då statistiken mäts på olika sätt och det är olika traditioner länderna emellan. Vissa länder avstår från att registrera mindre allvarliga brott som de finner omöjliga att klara upp tar BRÅ som exempel och andra poliser anser att det är uppklarat om de finns en skäligen misstänkt. I Sverige räknas det uppklarat när någon åtalats eller straffats för brottet.

Och BRÅ har försökt jämföra internationella resultat på ett nytt sätt. I studien ingick länder som Norge, England, Tyskland, Danmark och Holland.

Brå har sett att ungefär lika många i snitt drabbas av brott i de olika länderna och har då jämfört antal dömda eller straffade per 1000 invånare i de olika länderna. Det visar att det är små skillnader länderna emellan. I Norge dömdes eller straffades 16, England Sverige och Danmark 14 i Tyskland 12 och i Holland 10 per 1000 invånare.  Vilket gör att svenska polisens effektivitet ligger på samma effektivitetsnivåer som de länderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio