#unggranskning

Nästa vecka: Så mår Skånes unga

1:04 min

Nästa vecka börjar vår granskning av hur unga i Skåne och i Sverige mår. Det visar sig att skola och jobben är två av anledningarna till att många ungdomar mår dåligt idag.

Det finns ett samband mellan färre unga som jobbar och ökade psykiska problem i Europa där Sverige sticker ut jämfört med andra länder, visar siffror som Sven Bremberg vid Folkhälsomyndigheten och Karolinska institutet har tagit fram.

Suat Daut, 21, i Malmö är inne på liknande spår.

– Det handlar om skolan, för det är mycket svårare att komma in, betygen ändras och allt blir svårare. Jag vet inte vad siffrorna är men det är svårt att få jobb och de jobben som finns, det är inte jobb du vill ha.

Tillsammans med en grupp andra unga killar är han med i föreningen Fryshusets verksamhet Elektra. De träffas och utbildas i demokrati, mänskliga rättigheter, diskuterar självkänsla och umgås ihop. 23-årige Mustafa Hussin, är en av deltagarna. Han tror att många unga mår dåligt på grund av den digitala kommunikationen och nätverk som Facebook.

– Idag känns det som att det är mycket med olika sociala medier och att man följer "gillningar". Ju mer folk gillar dig, ju bättre kommer jag må småningom. Man söker bekräftelse och får man inte den så mår man dåligt och tycker att man inte är tillräckligt bra inför omgivningen.

Vad har du som är ung för erfarenhet av att må dåligt psykiskt och konsekvenserna det medför? Hur tycker du att samhället jobbar med denna fråga?

Kontakta mig på adressen nedan redan nu. På måndag drar vår satsning igång - och din historia behövs. I sociala medier kan du gå in redan nu och diskutera det här under hashtagen #unggranskning.