Vimmerby laddar för Novemberkåsan

3:25 min

Uppemot 20 000 åskådare väntas trotsa mörker, lera och kyla för att följa endurotävlingen Novemberkåsan som i år avgörs i Vimmerby. 

Tävlingen skulle körts i Värnamo men när de inte ansåg sig ha råd att arrangera så anmälde Vimmerby MS snabbt sitt intresse.

– Vi körde igång direkt efter förra årets tävling i Eksjö där vi fick reda på att Värnamo hade
problem med ekonomin och sa att vi var redo att ta över arrangemanget, säger tävlingsledare Fredrik Johansson till P4 Kalmar.

Vimmerby MS fick vänta till efter nyår med att få klartecken från motorcykelförbundet SVEMO. Med bara drygt ett halvår till tävling har det varit ett pressat tidsschema men nu är det mesta klart.

– Vi är väldigt nöjda med banan. Det är väldigt varierande terräng, säger biträdande tävlingsedare Tomas Knutsson.

Novemberkåsan har arrangerats i Vimmerby tre gånger tidigare 1972, 1989 och 2008. Erfarenheter från de arrangemangen har varit till stor hjälp nu och stora delar av årets bana körs på samma marker som 2008.

Exakt var årets specialsträckor ligger är hemligt fram till ett dygn före tävling men förbredelserna är så klara de kan bli. Drygt 1500 pilar finns uppsatta i terrängen för att vägleda förarna och kilometervis med avspärrningsband har satts upp.

Den milda hösten har gjort att tidigare blötmarker torkat upp vilket gör att arrangörerna hoppas på en lagom utmanande tävling med mycket motorcykelkörning och en mindre del partier där förarna riskerar att köra fast i lera.

– Jag vill inte ha mycket regn eller blötsnö innan tävlingarna utan hellre kyla och tjäle i marken, säger Tomas Knutsson.

Novemberkåsan 2015 omfattar drygt 35 mils körning på fem olika slingor nära Vimmerby. Förarna kör varje sträcka tre gånger varav de två sista i mörker och segraren väntas i mål tidigast klockan 02:00 söndag morgon.

Tävlingscentrum blir vid Astrid Lindgrens Värld och att få ha depå och målområde på en asfaltsplan är unikt för den här sporten säger Fredrik Johansson:

– Depå med linjerad asfalt har jag aldrig varit med om förr, dessutom finns här restaurang öppen till långt fram på natten och andra bekvämligheter säger Fredrik Johansson.

De båda tävlingsledarna ser lugna ut men att arrangera en klassiker som Novemberkåsan som funnits sedan 1915 går inte obemärkt förbi:

– Det pirrar i magen, det är lite som att stå på startlinjen, säger Tomas Knutsson.

– Det är lite nervöst innan förste tävlande är i mål, säger Fredrik Johansson.

Janne Rindstig
jan.rindstig@sverigesradio.se