VL inför nytt biljettsystem

0:55 min

Västmanlands Lokaltrafik kommer att införa ett nytt system för biljettmaskiner, men det blir inte det som man i tio år förberett för att införa.

Ända sedan 2003 har Västmanlands Lokaltrafik arbetat med att införa ett nytt system för biljett-maskiner, och VL har fått 3 miljoner av EU för det.

Men för en tid sedan beslutade VL att man inte vill ha det här systemet, det var inte tillräckligt bra, och man betalade tillbaka pengarna till EU.

Igår beslutade VL om att istället införa ett annat system för biljett-maskiner, berättar landstingsrådet Tommy Levinsson.

– Det biljettmaskinssystem som vi har hållit på och tragglat med sedan 2003 bestämde vi här.. sensommaren.. att nej det här ska vi inte ha vi lägger det på is.

– Nu har vi bestämt oss för att vi inte kommer att implementera det här utan vi kommer att köpa ett nytt system som Gotland har bland annat, som vi var och tittade på i somras, som var jättebra, säger Tommy Levinsson.

Vad blir den stora skillnaden mot dagens system?

– Den stora skillnaden är att det inte ligger någonting på kortet utan allting ligger i en molntjänst. Du kan köpa flera, du kan ha sådan här QR-kod, om du går på hockey kan du få med en bussbiljett och så blippar du den, du kan liksom blippa den där koden mycket, mycket enklare, vi har oändligt fler möjligheter än i dagens kort där det finns begränsningar.

Nu blev alla teknikskrämda människor ännu räddare och tänker: Jaha, jag får cykla i fortsättningen...

– Nej, det här systemet är betydligt enklare, smartare, bättre och det ska också vara säkrare, säger Tommy Levinsson.