Moussaoui erkänner terrorbrott i USA

I en domstol i Washington har fransmannen Zacarias Moussaoui förklarat sig skyldig till att ha planerat terrordåd i USA och till att vara medlem i al-Qaida. Han är den ende som hittills har åtalats för inblandning i 11 september-attentaten 2001.

– Moussaoui och hans medarbetare bär ansvaret för tusentals oskyldiga människors död den 11 september 2001. Och vi yrkar på dödsstraff. Det sa USA:s justitieminister Alberto Gonzales efter det att Zacarias Moussaoui erkänt sig skyldig till att han varit med och planerat terrordåd i USA.

Den franska medborgaren Zacarias Moussaoui är hittills den ende i USA som har åtalats för inblandning i 11 septemberattentaten.

Moussaoui erkände alltså för rätten att han hade varit med och planerat terrordåd i USA och att han var medlem av terroristnätverket al-Qaida. Däremot förnekade att han hade varit med och planerat just 11 september-attentaten.

Moussaoui berättade för rätten att han planerade att kapa en jumbojet och flyga den in i Vita huset, om inte USA frigav Omar Abdel Rahman, som avtjänar livstids fängelse för inblandning i den första sprängningen av World Trade Center 1993.

Zacarias Moussaoui greps en månad före 11 septemberattentaten, när en lärare på den flygskola han gick på, tyckte att han uppträdde misstänkt, och slog larm till polisen.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se