Bertil Isaksson får Sveriges Radios språkpris

4:59 min

Bertil Isaksson vid vår Pajalaredaktion får Sveriges Radios språkpris för program på meänkieli.

För första gången delas ett pris ut till medarbetare som gör program på andra språk än svenska, och priset går till Bertil Isaksson, ”som med outsinligt engagemang och virtuos formuleringskonst återupplivar och utvecklar meänkieli för nya generationer”.

Ruottin Raation kielipalkinto Bertil Isaksonnile "joka hänen loppumattomalla innola ja taitavalla ulosannola tekkee meänkielestä elävän kielen ja kehittää sitä tuleville sukupolvile".

- Klart jag blir glad. Glad för att meänkieli uppmärksammas. Det har levt i skymyndan som ett  folkets språk, men tack vare många människors envetna kärlek till det så har vi lyft det.

Sveriges Radio delar ut tre språkpriser 2014.

I kategorin rikssändningar går priset till Pernilla Eskilsdotter, programledare för Klassisk morgon i P2, ”som med tonsäkert språk sätter ord på känslor och upplevelser och öppnar dörrar till en värld av klassisk musik”.

För lokala sändningar går priset till Christer Engqvist, P4 Uppland, som just nu är programledare för de lokala morgonprogrammen. Motiveringen lyder: ”En morgonens motor, som med fart och finess och i virvlande tankesprång får Uppland att vakna”.