Världsbokdagen firar 10-årsjubileum

På lördagen firades världsbokdagens 10-årsjubileum med en rad evenemang runt om i Gävleborg. Världsbokdagen syftar åtminstone i Sverige till att slå ett slag för boken som kunskapsspridare i konkurrens med andra medier.

Det var UNESCO:s generalkonferens 1995 som beslutade att 23 april skulle bli hela världens festdag där man firar böcker, författare, läsning och värnar om upphovsrätt och människors fria tillgång till information.
I år är det alltså 10 års jubileum. Något som uppmärksammas runt om i hela länet. I Bollnäs, till exempel, firas det med bland annat en tipspromenad genom stan och på biblioteket kommer författaren Jan Höjer prata med barnen och Hudiksvallssonen Kjell E Genberg föreläser om deckare.
För Karin Hellin är Världsbokdagen ett sätt att uppmärksamma och kämpa för det skrivna ordet. Även om hon ju inte tror att det skrivna ordet försvinner, så tycker hon ändå att det är bra att boken har en egen dag.
Världsbokdagen har inte specifikt tillkommit för att locka fler människor till att läsa böcker, fastslår Karin Hellin. Men det kan förstås bli en positiv effekt av att boken får fira sin alldeles egen dag.