"Stormvarning för Persson"

Allt fler tycker att regeringen gör ett dåligt jobb. Det framgår av flera opinionsmätningar nu. Det låga förtroendet för regeringen är ett mycket dåligt tecken inför valet nästa år. Det sa professor Sören Holmberg i Ekots lördagsintervju.

– Om regeringen bedöms alltmer negativt i vår höstmätning 2005, då är det stormvarning för vår regering och Persson. Så den här mätningen kommer vi att följa mycket noggrant, säger Sören Holmberg.

Göteborgs universitet har gjort en gigantisk opinionsundersökning med 22 000 tillfrågade. 30 procent av dem som svarat tycker att regeringen sköter sin uppgift dåligt. Bara 24 procent tycker att regeringen gör ett bra jobb. Det är första gången sedan 1997 som regeringen har fler kritiker än anhängare.

Förtroendet går upp och ner
Det här är ett av flera mycket dåliga tecken för regeringen i undersökningen från Göteborgs universitet. Ett annat är att det blåser högervind, det är fler av de intervjuade som svarar att de står till höger i politiken än som står till vänster. Ganska ovanligt i svensk politik.

Dessutom är statsminister Göran Persson nästan lika impopulär som under debatten om buffel-Persson 1998. Hans popularitetssiffror har gått kraftigt upp och ner. Sören Holmberg tror inte att det blir lätt för Persson att få upp siffrorna igen.

– Det är svårt att hitta ett annat exempel på att han kan komma tillbaka ytterligare en gång, ”the champion never comes back”, men det lär ju inte vara sant i boxning längre, så vem vet vad Persson kan göra.

Bara Reinfeldt är populär
Enligt universitets undersökning är moderatledaren Fredrik Reinfeldt nu den ende populäre partiledaren i Sverige.

– Han är den ende som ligger på plus nu. Han har starkast siffror bland alla partiledare bland de egna anhängarna och han är lite på väg upp, så han har medvind. Alla andra, skulle jag vilja säga, har svaga siffror eller motvind, säger Sören Holmberg.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se