Japans och Kinas ledare möttes i Jakarta

Japans och Kinas ledare träffades på lördagen för att försöka få ett slut på dispyten mellan de båda länderna. Efteråt förklarade sig Japans premiärminister Junichiro Koizumi nöjd med mötet. 

Mötet mellan de båda ledarena skedde i samband med det internationella toppmötet i Indonesiens huvudstad Jakarta. Japans premiärminister Junichiro Koizumi var nöjd:

– Det var ett mycket bra möte, sa Koizumi efter sitt 55 minuter långa samtal med Kinas presidenet Hu Jintao.

De båda ledarna log och skakade kraftfullt hand med varandra inför kamerorna. Det var första gången ledarna träffades sedan våldsamma antijapanska protester startade i flera kinesiska städer.

Båda parter ställde krav
Kinas president sa efteråt att han vill se bättre förbindelser med Japan, men att Tokyo, som han sa, måste ”reflektera över sitt krigsförflutna”. Hu Jintao sa också att Japan måste uppfylla sitt löfte att inte stödja Taiwans självständighetssträvanden.

På fredagen framförde Koizumi en officiell ursäkt för Japans aggression mot Kina i samband med Andra världskriget. Han sa att hans land orsakade stor skada och mycket lidande och att Japan ödmjukt konfronterar dessa fakta.

Peking uppmanar till slut på protester
Japan har genom åren framfört liknande böner om förlåtelse, men många i Kina tycker inte att ursäkterna har gått tillräckligt långt.

De båda länderna har mycket omfattande handelsförbindelser och Kinas regim verkar nu ha bestämt att protesterna mot Japan, som pågått i flera veckor och inkluderat vandalisering av Japans konsulat i Shanghai, har pågått länge nog.

Peking har beodrat kinesiska aktivister att avstå från fortsatta demonstrationer mot Japan.

Nils Horner, Bombay
nils.horner@sr.se