Berlusconi har ombildat sin regering

Italien har fått en ny regering under ledning av premiärminister Silvio Berlusconi. Den nya regeringen innebär endast några mindre förändringar, men Berlusconi har därmed lyckats lösa den allvarligaste politiska krisen under sin regeringsperiod.

Nya ministrar tar hand om departementen för kommunikation, hälsa, industri och kultur, men i övrigt är ministerlistan nästan en blåkopia av den gamla. De mäktigare posterna för ekonomi, utrikes- och inrikesfrågor leds framöver av samma namn som tidigare.

Kristdemokraterna har återvänt
Gianfranco Fini, ledaren för partiet Nationella Alliansen fortsätter till exempel som utrikesminister och biträdande premiärminister och kristdemokraterna har återvänt till regeringen. Det var dem som utlöste krisen för drygt en vecka sedan.

Kristdemokraterna ansåg att Berlusconi försummar de ekonomiska problemen i Italien med stagnation och svällande statsutgifter och de valde till slut att hoppa av regeringssamarbetet.

Berlusconi har nu lovat sina koalitionspartners att regeringspolitiken ska läggas om och bli mer inriktad på att stimulera industrin, på jobben och på att skydda hushållens köpkraft.

Partikamrat återvänder
Premiärministern för också tillbaka sin partikamrat, Giulio Tremonti in i regeringskretsen. Han blir liksom Gianfranco Fini biträdande premiärminister. Tremontis återkomst väcker säkert en viss oro och ilska och kan betyda nya spänningar inom regeringen. Han var tidigare ekonomiminister, men tvingades förra sommaren att avgå efter en maktstrid om den ekonomiska politiken.

Italienarna har oavbrutet levt med regeringskriser sedan andra världskriget och Silvio Berlusconi är den som suttit längst som premiärminister.

Den senaste veckans tumult har inneburit att han har förlorat mycket prestige. Även resultaten i regionalvalen var ett kraftigt nederlag, så nu gäller det för honom att denna nya regering håller ihop till parlamentsvalen nästa år.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se