Ny lag kan radera ut fiskelägen

2:03 min

Om inte det halländska kräftfisket ska försvinna, är det hög tid att tänka till nu, varnar forskare och fiskedirektörer. Anledningen är en ändring i  fiskelagen.

Ändringen sker den första oktober i år, som innebär att det nu är möjligt att  köpa och sälja fiskerättigheter för alla svenska fisken.

Följderna kan bli kännbara inte bara ombord på fiskebåtarna, säger Peter Norell länsfiskekonsulent i Halland.

– De mindre hamnarna kommer att dö. Verksamheter med elektronik, hydraulik, vadbinderier och transportfirmor och allt det där kommer att göra  att kusten i värsta fall kommer att avfolkas.

EU:s fiskepolitik gynnar en privatisering av statliga fiskerättigheter, och 2009 infördes det i Sverige för sillfisket.  Och fick följder i de halländska fiskelägena:

–  Det har betytt att vi knappast har kvar något sillfiske alls. De båtar som var aktiva har köpts upp av fiskelag i Göteborgstrakten

I en debattartikel i Dagens Nyheter varnar fiskforskare och fiskeridirektören i Skåne för att svåra följder för det småskaliga fisket och köp- och säljsystemet för fiskerätter införs brett också i Sverige. Man hänvisar till Danmark där yrkesfisket försvunnit helt från 38 hamnar när ägarkoncentrationen inom fisket brett ut sig.

I stället vill man att vi i Sverige nu lyfter fram värdet och vikten av det lokala kustfisket.

Den första oktovber ändrades alltså den svenska fiskelagen.

– Nu är det viktigt att havs- och vattenmyndigheten och politiker diskuterar om det i praktiken också ska bli några förändringar, säger Peter Norell.